Η Τουρκία δεν θέτει θέμα ανταλλαγής σύμφωνα με τον κυβερνητικό της εκπρόσωπο

Η Τουρκία δεν θέτει θέμα ανταλλαγής σύμφωνα με τον κυβερνητικό της εκπρόσωπο

Καλά μαντάτα επεφύλασσε η κυβερνητική ανακοίνωση από την Άγκυρα, αφού όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τουρκική πρωτεύουσα, δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής και άρα δεν συνδέονται οι υποθέσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Η δήλωση αυτή δίνει τουλάχιστον προσωρινά ένα τέλος σε μια φιλολογία η οποία αναπτύχθηκε υπέρμετρα από τα τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία, η τουρκική πλευρά θα έθετε ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους, «στήνοντας» ένα κλίμα ιδιότυπης ομηρίας για τον ανθυπολοχαγο και τον λοχία.

Ως γνωστόν, η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναβλήθηκε τη Δευτέρα για αύριο Τρίτη, ή τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Όλη αυτή η διαδικασία που ακολούθησε τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών την Πέμπτη που μας πέρασε, μέχρι και σήμερα Δευτέρα προκάλεσε υποψίες στην ελληνική πλευρά πως κατά «μαγειρεύεται» από τις τουρκικές αρχές και για αυτό δεν επιλύθηκε το ζήτημα επί τόπου και σε επίπεδο ταξιαρχίας, χωρίς να χρειαστεί να επιληφθεί η τουρκική δικαιοσύνη για το περιστατικό.

Το γεγονός όμως ότι η τουρκική πλευρά επέδειξε μια υπέρμετρη τυπολατρία, την ώρα μάλιστα που τα τουρκικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν αυτό το απλό περιστατικό ως ένα μείζον ζήτημα, προκάλεσε στην Αθήνα ανησυχία.

Μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας η οποία για πρώτη φορά σε κυβερνητικό επίπεδο παρενέβη στην υπόθεση, τα πράγματα επανέρχονται σε μία σχετική κανονικότητα, αφήνοντας περιθώρια στην Αθήνα να σκέφτεται πως στα αμέσως επόμενα 24ωρα το ζήτημα μπορεί και να έχει επιλυθεί.

zougla