Η Τουρκία αναβάλλει την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία

Η Τουρκία αναβάλλει την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία

 

Φαίνεται πως οι αμερικανικές προειδοποιήσεις θορύβησαν την Τουρκία, καθώς η τελευταία «ανακρούει πρύμναν», αποφάσιζοντας να αναβάλλει την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400. Υπενθυμίζουμε οτι λίγες ώρες νωρίτερα, το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεμήνυσε  ότι αν συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με την Ρωσία και προχωρήσει η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα για την παραγωγή των μαχητικών F-35.

Το σχεδιάγραμμα που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, προέβλεπε οτι η παραλαβή θα γινόταν σε εννέα μήνες, ωστόσο τώρα η παραλαβή αναβλήθηκε για 19 μήνες.

Ως αιτία της αναβολής η Τουρκία προβάλλει τη δικαιολογία ότι στους εννέα μήνες δεν θα προλάβει να έχει πρόσβαση στο λογισμικό και ως εκ τούτου αρχικά οι Ρώσοι μηχανικοί θα έχουν τον χειρισμό. Κάτι που η Τουρκία δεν το επιθυμεί καθώς θέλει να εκπαιδευτούν εξ’ αρχής Τούρκοι για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα παραλάβει μέσα στις επόμενες μέρες (στις 21 Ιουνίου) το πρώτο F-35, όμως οι υπόλοιπες παραλαβές και οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ θα εξαρτηθούν από την ομάδα εργασίας που αναμένεται να συσταθεί ειδικά για το θέμα των S-400 και των F-35.

Κατά την επίσκεψη του Μεχμέτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει Τούρκους αξιωματούχους ότι αν παραλάβουν τους ρωσικούς πυραύλους πρόκειται για μια ενέργεια – απειλή προς το ΝΑΤΟ και τα οπλικά του συστήματα.

«Από την τουρκική πλευρά, θα πρέπει να αναμένουν ότι αν προχωρήσουν στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35», είχε ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία στην αρχή της εβδομάδας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ.

Τέλος, ο κ. Μίτσελ τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Αγκυρας θα συνιστούσε παραβίαση της νομοθεσίας CAATSA (Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων Μέσω Κυρώσεων), με βάση την οποία επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.