Η συριακή αντιπολίτευση καλεί ΗΠΑ και ΕΕ να πιέσουν Ιράν και Ρωσία για ειρηνευτικές διαδικασίες

Η συριακή αντιπολίτευση καλεί ΗΠΑ και ΕΕ να πιέσουν Ιράν και Ρωσία για ειρηνευτικές διαδικασίες

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αυξήσουν την πίεση στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και στους συμμάχους του Ρωσία και Ιράν, για να επιστρέψουν στις συνομιλίες προς τερματισμό του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπολίτευσης της Συρίας.

Ο Νασάρ Χαρίρι, επικεφαλής διαπραγματευτής για την κύρια αντιπολιτευτική ομάδα της Συρίας, δήλωσε ότι εάν η Δύση δεν αναγκάσει τον Πρόεδρο Άσαντ και τις μεγάλες συμμαχικές του δυνάμεις να επιδιώξουν ειρήνη τότε το αίμα των Συριακών πολιτών θα συνεχίσει να χύνεται.

“Θα ήθελα να ρωτήσω όλες τις χώρες που υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν τον λαό της Συρίας και τις προσδοκίες τους για δημοκρατία και ειρήνη: γιατί δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις τους;” είπε ο Χαρίρι στο Reuters.

Κάλεσε, μάλιστα, τους ηγέτες των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της ΕΕ, όπως τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέσα Μέι να γίνουν πιο σκληροί με τον Άσαντ.

Όλες οι διπλωματικές πρωτοβουλίες απέτυχαν μέχρι στιγμής να σημειώσουν πρόοδο στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο οποίος εισέρχεται τώρα στην όγδοη χρονιά, έχοντας σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και εκδιώχνοντας άλλα 11 εκατομμύρια από τα σπίτια τους.

Ο χάρτης της σύγκρουσης της Συρίας έχει επαναδιατυπωθεί αποφασιστικά υπέρ του Άσαντ και των ρωσικών και ιρανών συμμάχων του κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουν ανακαταλάβει σημαντικά κέντρα πληθυσμού στη δυτική Συρία από τους αντάρτες που επιδιώκουν να τον ανατρέψουν και να σπρώξουν πίσω το ισλαμικό κράτος στα ανατολικά.

Ενόψει της κατάρρευσης της επικράτειας των ανταρτών, οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν καθησυχαστεί στις θέσεις τους ότι ο Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. Αλλά η αντιπολίτευση εισήλθε στις τελευταίες επίσημες συνομιλίες τον περασμένο μήνα, χωρίς να μαλακώσει το αίτημά της, που οδήγησε την κυβέρνηση να κηρύξει τις συνομιλίες άσκοπες.

Ωστόσο, ο Χαρίρι πρότεινε ότι οι δυτικές δυνάμεις έχουν ακόμα αρκετή επιρροή για να ωθήσουν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί.

«Είναι καιρός ο Πρόεδρος Τραμπ, η Καγκελάριος Μέρκελ και η Πρωθυπουργός Μέι να πούνε:«Σταματήστε», δήλωσε χαρατκηριστικά.

«Είναι καιρός για τον Τραμπ, τη Μέρκελ και την Μέι να αυξήσουν την πίεση και να φέρουν τη διεθνή κοινότητα μαζί για να αποκτήσουν μια πραγματική και δίκαιη πολιτική κατάσταση στη Συρία» συμπλήρωσε ο Χαρίρι.

Να σημειωθεί πως ο Χαρίρι εκπροσωπεί τις ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, που αντιτίθεται στον Άσαντ και υποστηρίζεται από τη Δύση. Είπε, τέλος, ότι ο επόμενος γύρος των αποκαλούμενων «συνομιλιών της Γενεύης» για την τύχη της Συρίας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, πιθανώς γύρω στις 24-26 Ιανουαρίου στη Βιέννη.