Η συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας αντίβαρο στον προστατευτισμό του Ντόναλντ Τραμπ

Η συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας αντίβαρο στον προστατευτισμό του Ντόναλντ Τραμπ

Μια συμφωνία αντίβαρο στον προστατευτισμό του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία που έκλεισε σήμερα ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιαπωνία καρπός προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει το 2013. Η Jefta όπως λέγεται δηλαδή Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ιαπωνίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αφορά μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου η οποία αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο δε ευρωπαϊκός αγροτικός φορέας φαίνεται πως είναι από τους πλέον κερδισμένους καθώς καταργούνται πολλοί δασμοί που επιβάλλονταν στα προϊόντα και σε μερικές περιπτώσεις έπειτα από μια μεταβατική περίοδο.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως “η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας που υπεγράφη σήμερα, είναι η μεγαλύτερη που έχει διαπραγματευτεί η ΕΕ”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο ‘Αμπε υπέγραψαν σήμερα στο Τόκιο την εμπορική συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών που θα καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας θα καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών, ύψους 1 δισ. ευρώ που καταβάλλουν ετησίως οι εταιρείες της ΕΕ που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, και προβλέπει την άρση χρόνιων κανονιστικών φραγμών, για παράδειγμα όσον αφορά τα αυτοκίνητα. Επιπλέον, θα ανοίξει την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών σε εξαγωγές βασικών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και θα ενισχύσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες της ΕΕ σε σειρά άλλων τομέων.

Τα βασικά στοιχεία της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας:

– θα καταργήσει τους ιαπωνικούς δασμούς σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με δασμό 29,8%), καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15% κατά μέσο όρο)·

– θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες·

– θα διασφαλίσει προστασία στην ιαπωνική αγορά για πάνω από 200 υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, καθώς επίσης και για επιλεγμένα ιαπωνικά προϊόντα στην αγορά της ΕΕ.

– ανοίγει τις αγορές υπηρεσιών και ιδίως τις αγορές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

– εξασφαλίζει την πρόσβαση των εταιρειών της ΕΕ σε μεγάλες αγορές δημόσιων συμβάσεων της Ιαπωνίας σε 48 μεγάλες πόλεις, και αίρει τα εμπόδια όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις στον οικονομικά σημαντικό τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών σε εθνικό επίπεδο·

– λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένους ευαίσθητους τομείς στην ΕΕ, π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία, προβλέποντας μεταβατικές περιόδους έως και 7 έτη πριν από την κατάργηση των δασμών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ.