Η συμμετοχή των ΗΠΑ εκτοξεύει την αίγλη της ΔΕΘ και της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια και όχι μόνο

Η συμμετοχή των ΗΠΑ εκτοξεύει την αίγλη της ΔΕΘ και της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια και όχι μόνο

Της Δήμητρας Μακρή

 

Τη μεγάλη ευκαιρία της πόλης να αναδειχθεί και μέσω της 83ης ΔΕΘ τόνισαν όλοι σχεδόν οι ομιλητές της παρουσίασης της φετινής διοργάνωσης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018. Όλοι μίλησαν για τα θετικά στοιχεία που ήδη διαφαίνονται σχετικά με το πόσο πετυχημένη θα είναι η διοργάνωση καθώς έχει ήδη την ορμή από την περσινή χρονιά. Πως η εκπροσώπηση των ΗΠΑ της τιμώμενης για φέτος χώρας θα προσδώσει αίγλη στην έκθεση, την πόλη και την προσπάθειά της να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο στην περιοχή όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και πέρα από αυτήν.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν πέραν των προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ –HELEXPO (ΔΣ), κου Τάσου Τζήκα, του διευθύνοντος συμβούλου της Κυριάκου Ποζρικίδη, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κα Κατερίνα Νοτοπούλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας, εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου- Πολυχρονίδου, ο πρόξενος της τιμώμενης χώρας των ΗΠΑ Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος , ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης, ο διευθυντής της ΔΕΘ Αλέξης Τσαξιρλής. Όλοι τους τόνισαν τη σημασία που θα έχει η φετινή ΔΕΘ για το μέλλον της Θεσσαλονίκης καθώς και της χώρας. Για τις ευκαιρίες μπορούν να ανοίξουν για την πόλη ώστε να διαδραματίσει πραγματικά σημαίνοντα ρόλο, κόμβο δηλαδή ανάπτυξης, καινοτομίας στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια αλλά και πέρα από αυτά όπως για παράδειγμα στη Μαύρη Θάλασσα.

 

 

Σε ό,τι αφορά την 83η ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΔΣ ανέφερε πως η φετινή διοργάνωση έχει ανεβάσει σημαντικά τον πήχη και πως είναι η πιο διεθνοποιημένη των τελευταίων χρόνων. Επικέντρωσε ωστόσο τον λόγο του στα τρία στοιχήματα που έχουν αναλάβει ως Διοίκηση: 1) να ανακτήσει η έκθεση της αίγλη της και να την ενισχύσουν και με τις κλαδικές εκθέσεις, κάτι το οποίο τα στατιστικά στοιχεία το αποδεικνύουν καθώς το 2012 οι επισκέπτες ήταν 80.000 ενώ το 2017 πάνω από 260.000. Παράλληλα η έκθεση αύξησε τη λειτουργία της κατά 168%. Επιπρόσθετα πως ενώ το 2011 ο αριθμός των επισκεπτών της ήταν στις 500.000 το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Το δεύτερο στοίχημα ήταν η διεθνοποίηση με στόχο να μπει ο εκθεσιακός φορέας στον χάρτη της διεθνούς εκθεσιακής βιομηχανίας κάτι το οποίο επιτυγχάνεται ειδικά με την επαναφορά του θεσμού της τιμώμενης χώρας που ξανάρχισε με τη Ρωσία, συνεχίστηκε με την Κίνα, προχωρά φέτος με τις ΗΠΑ και του χρόνου θα πάει ακόμη περισσότερο μέχρι τη ν Ινδία. Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ο ίδιος ο χώρος που καλύπτει η ΔΕΘ που στόχο έχουν να τον αναβαθμίσουν με ένα νέο εκθεσιακό κέντρο «περιουσία» για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2019 να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση της ανάπλασης, να ανοίξει ο διεθνής διαγωνισμός και να προχωρήσουν. Στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου Εκθεσιακού Κέντρου σε συνδυασμό με ένα Μητροπολιτικό πάρκο – πνεύμονα.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του δήμου Θεσσαλονίκης χαιρέτισαν όλοι την προσπάθεια που γίνεται από την έκθεση, αναγνώρισαν τα οφέλη της για την πόλη και ευχήθηκαν μια επιτυχημένη διοργάνωση.

Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο κος Κυριάκος Ποζρικίδης ο οποίος ξεκίνησε μετρώντας τις μέρες, τις ώρες και τα δευτερόλεπτα που απομένουν μέχρι την έναρξη του μεγάλου γεγονότος. Ανέφερε πως  η φετινή θα είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση της τελευταίας δεκαετίας. Πως  οι εκθεσιακές συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.500 έναντι 1.398 περσινών. Πως δεν έχει μείνει εδώ και εβδομάδες ούτε εκατοστό διαθέσιμου χώρου – υπαίθριου ή στεγασμένου καθώς καλύπτονται συνολικά 32.075 τ.μ. έναντι 27.191 τ.μ. το 2017. Πως εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τα 263.724 άτομα και μάλιστα είπε πως δεν αποκλείεται «να δούμε και το τριάρι μπροστά». Τόνισε πως η επιλογή της επαναφοράς του θεσμού της τιμώμενης χώρας τους δικαίωσε απόλυτα την απόφασή τους. Πως οι ΗΠΑ έχουν μια εντυπωσιακή συμμετοχή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Έρχονται πάνω από 60 εταιρίες στο Περίπτερο 13 καθώς και ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και φορέων κολοσσών όπως Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, Lockheed Martin. Επισήμανε την έλευση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross. Παρουσίες σημαντικές οι οποίες θα συνδυαστούν και με τις παράλληλες εξίσου εντυπωσιακές  εκδηλώσεις .

 

 

Πέραν των ΗΠΑ ο κος Ποζρικίδης αναφέρθηκε στις επίσημες κρατικές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης που φτάνουν τις 20 χώρες έναντι 17 του 2017. Πως για πρώτη φορά ήρθε η Πορτογαλία, το Ουζμπεκιστάν, το Μπαγκλαντές. Τόνισε τις ελληνικές συμμετοχές, την Ψηφιακή Ελλάδα, τις 130 ελληνικές start ups, το ελληνικό επιχειρείν, τα 48 Επιμελητήρια από όλη τη χώρα που συμμετέχουν φέτος. Ακόμη αναφέρθηκε και στις επιμέρους ενότητες οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, τη γαστρονομία, την καινοτομία με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις. Ακόμη πως τα μουσικά δρώμενα καλύπτου ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και το saloon που ετοιμάζεται, το οποίο αναμένει να έχει την ίδια επιτυχία με το περσινό μουσείο του φραπέ. Αναφέρθηκε ακόμη στα ξεχωριστά event για το marketing, το Hall  of Games, την έκθεση Cheap Art, το 51ο Ράλι ΔΕΘ, το «Σκοράρουμε για καλό σκοπό» ένα φιλανθρωπικό event τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Smoke Free διοργάνωση η οποία θα αποτελέσει την  πρώτη ανοιχτή, αστική νησίδα με χώρους απαλλαγμένους από καπνό. Μίλησε για τη διευκόλυνση που προσφέρεται φέτος στους επισκέπτες να κάνουν check in και να παραδίνουν τις αποσκευές τους στο περίπτερο της Fraport εντός της ΔΕΘ. Αναφέρθηκε στο εισιτήριο που είναι 7 ευρώ, 5 ευρώ τις καθημερινές μέχρι τις 18:00, το οικογενειακό των 4 ατόμων στα 20 ευρώ, των πολυτέκνων, τριτέκνων και ΑΜΕΑ 5 ευρώ. Τέλος αλλά όχι έσχατο είπε πως η πληρότητα των ξενοδοχείων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία φτάνει στο 95%!

Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο μέγιστο γεγονός που αποτελεί η ΔΕΘ για όλη την περιοχή, για τα τρισεκατομμύρια δολαρίων που αντιπροσωπεύουν οι αμερικανικές εταιρίες που θα έρθουν στην πόλη. Πως η παρουσία των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική και σε εύρος και σε βάθος ενδεικτική του επιπέδου των διμερών σχέσεων και της δυναμικής που υπάρχει στην Ελλάδα. Πως το περίπτερο των ΗΠΑ καταδεικνύει την ευκαιρία που μπορεί να αποτελέσει η ίδια η έκθεση για την καινοτομία το μέλλον και να αναδείξει και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου.

Στην καινοτομία και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο αναφέρθηκε και ο Αναστασόπουλος καθώς και στην προσπάθεια να καταστεί το όλο εγχείρημα ελκυστικό σε όλους και πως είναι βέβαιος για μια επιτυχημένη διοργάνωση.

Τέλος,  ο διευθύνων σύμβουλος τη Παπαστράτος  περιέγραψε το εγχείρημα της άκαπνης ΔΕΘ αλλά και στο μέλλον που προωθεί και η εταιρία με τα νέα καπνικά προϊόντα.