Η συγκινητική ιστορία του 14χρονου πρόσφυγα με αναπηρία

Η συγκινητική ιστορία του 14χρονου πρόσφυγα με αναπηρία

Συγκινεί η ιστορία του 14χρονου Νατζίμπ, πρόσφυγα από την κατεστραμμένη Συρία, που προσπαθεί να βρει τη ζωή του μέσω του αθλητισμού. Oι βόμβες ισοπέδωσαν το σπίτι του στη Συρία. Ο 14χρονος Νατζίμπ πήρε το δρόμο της προσφυγιάς με την οικογένεια του καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Μία ιστορία που ανέδειξε το ελληνικό τμήμα του Euronews και δείχνει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους που απαρτίζουν τα προσφυγικά κύματα που κατακλύζουν την Ευρώπη μέσω της χώρας μας και άλλων χωρών.
Στον αθλητισμό βρήκε διέξοδο. Μπορεί να αναπτύξει τις δικές του δυνατότητες μακριά από κάθε είδους αποκλεισμούς.
Χάρη στο πρόγραμμα παραολυμπιακών αθληματών του ιδρύματος Agitos για πρόσφυγες με αναπηρία η ζωή του άλλαξε.
«Είμαι χαρούμενη και νιώθω καλύτερα γιατί ασχολείται με τον αθλητισμό. Η συμπεριφορά του έχει αλλάξει. Ο αθλητισμός τον βγάζει έξω από το καβούκι του. Ελπίζω ο Θεός να του φέρει τύχη. Όλες οι μητέρες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Ελπίζω ότι θα έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους , θα κάνει γνωριμίες, και ειδικά με ανθρώπους με αναπηρία που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση όπως και ο ίδιος. Αυτό θα του δώσει δύναμη και θάρρος. Αυτό δίνει και σε μένα δύναμη και θάρρος. Δεν είναι το παν η νίκη στον αγώνα», δηλώνει η μητέρα του μικρού.
Ο Νατζίμπ μπήκε για πρώτη φορά σε αεροπλάνο, στο ταξίδι για τη συμμετοχή του στους Παγκόσμιους Αγώνες της Πορτογαλίας,της Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας Αθλητών με αμαξίδιο και ακρωτηριασμούς.
Για εκείνον ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα.
«Είμαι πραγματικά χαρούμενος, γιατί συναντήθηκα με νέους ανθρώπους από τη Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες. Όταν επιστρέψω στην Ελλάδα θα κάνω περισσότερη προπόνηση. Αντί για μια ώρα θα κάνω δύο.. Αντί για δύο, θα κάνω τρείς.Έτσι θα ξεκινήσω να κερδίζω αγώνες. Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου και να αγωνιστώ στους Παραολυμπιακούς.». λέει ο Νατζίμπ.


Όλα ξεκίνησαν από την προσπάθεια των ανθρώπων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Ο τεχνικός διευθυντής Αθλημάτων Βασίλης Καλύβας εξηγεί: «Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα Παραολυμπιακών αθλημάτων για πρόσφυγες με αναπηρία. Και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να μιλήσουμε με το Ίδρυμα Agitos για να υποβάλουμε πρόταση για την ανάπτυξη ενός τέτοιου έργου. Επειδή το σύνθημα του Ιδρύματος Agitos είναι “Αναπτύσσουμε τον αθλητισμό, αλλάζουμε ζωές” και πιστεύαμε ότι αυτό θα καταφέρναμε με αυτό το πρόγραμμα.»
Το ίδρυμα Agitos ανταποκρίθηκε και έτσι ο μικρός Νατζίμπ δεν κάνει μόνο αυτό που αγαπά αλλά η δική του πορεία συνιστά παράδειγμα και για άλλους πρόσφυγες με αναπηρίες.

EURONEWS.COM