Η σιωπή των ηγετών της Ε.Ε. πριν την σύνοδο της Πέμπτης εφιάλτης για τον Ερντογάν και το νέο-οθωμανικού δόγμα!

Η σιωπή των ηγετών της Ε.Ε. πριν την σύνοδο της Πέμπτης εφιάλτης για τον Ερντογάν και το νέο-οθωμανικού δόγμα!

Συνήθως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προβλέψιμη. Με απλά λόγια, μέρες πριν τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, αφήνονται να «διαρρεύσουν» οι διαθέσεις αλλά και οι αποφάσεις που θα ληφθούν. Μια τακτική όμως που δεν τηρείται παρά μόνο σε πολύ σοβαρά θέματα και πολύ σοβαρές αποφάσεις. Τότε επικρατεί αυστηρή σιγή ιχθύος!

Σε αυτές τις περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατά κλειστά χαρτιά μέχρι την στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μία τακτική που άρχισε από τη σύνοδο του Μάαστριχ, όπου ουδείς γνώριζε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι τότε ευρωπαίοι ηγέτες θα δημιουργήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση! Μία ιστορική απόφαση που άλλαξε όχι μόνο το μέλλον της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης έχει μεγάλη σημασία και το γνωρίζουν πρώτιστα οι ίδιοι οι αρχηγοί των κρατών-μελών. Άλλωστε γι αυτό πραγματοποιείται με φυσική παρουσία των ηγετών εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Τα θέματα κρίσιμα με πρώτο, αυτό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τις συνέπειες από την πανδημία. Κρίσιμο θέμα είναι και η Τουρκία και οι κυρώσεις που ζητάμε όχι μόνο εμείς ή η Κύπρος αλλά και άλλα μέλη με πρώτη τη Γαλλία! Μόνο που αυτό το θέμα παραδόξως δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα της ημέρας!

Ωστόσο οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων και κυρίως των Γερμανών (το γόητρο των οποίων πληγώθηκε κατάφορα από τον Ερντογάν) δείχνουν ότι το θέμα θα συζητηθεί και μάλιστα θα ληφθούν αποφάσεις …αλλά μέχρι εκεί είναι η πληροφόρηση που δίνουν στα ΜΜΕ.

Με την ανατολική Μεσόγειο να έχει γεμίσει πολεμικά πλοία κυρίως ευρωπαϊκών δυνάμεων. Με τη δημιουργία νέων συμμαχιών των ευρωπαϊκών χωρών με εκείνες του αραβικού κόσμου, με πρώτες την χώρα μας και τη Γαλλία. Με την ξαφνική στροφή του Σάρατς στη Λιβύη προς την Ε.Ε. αλλά το επεισόδιο του ελέγχου του Τουρκικού πλοίου. Με τις διφορούμενες δηλώσεις των Ρώσων αλλά και την συνεχιζόμενη αλαζονική, απειλητική και επεκτατική πολιτική του Ερντογάν κατά της Ε.Ε. θεωρείται βέβαιο ότι όχι μόνο το θέμα  θα συζητηθεί πρώτο αλλά θα ληφθούν και καθοριστικές αποφάσεις.,

Κατάρ, Ιράν μαζί με το μακρινό Πακιστάν αλλά και με την ανοχή της Μόσχας, τροφοδοτούν το νέο-οθωμανικό δόγμα του Ερντογάν κάτι που όπως φαίνεται δεν θα αφήσουν αναπάντητο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ίσως με δυσάρεστες εκπλήξεις για τον «σουλτάνο»!

 

Το άρθρο έγραψε ο Κώστας Μπούρης