Η πρώτη γεώτρηση της Exxon στην Κύπρο «ανεβάζει στροφές» στην τουρκική προκλητικότητα

Η πρώτη γεώτρηση της Exxon στην Κύπρο «ανεβάζει στροφές» στην τουρκική προκλητικότητα

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν πειρατή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή», ανέφερε ο Ερντογάν, εκτοξεύοντας νέες απειλές για ΑΟΖ και Αιγαίο την ώρα που το γεωτρύπανο της Εxxon Mobil κατευθύνεται στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος εντείνει την πολεμική ρητορική του, ταράζοντας τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία έχει μετατραπεί σε μόνιμο ταραξία στην περιοχή, προκειμένου να αποκτήσει ρόλο στον διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου.

Το συγκεκριμένο μήνυμα επανέλαβε ο Ερντογάν στα πλαίσια της παράδοσης του νέου πολεμικού σκάφους «Μπούργκαζαντα», στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε μία καλοστημένη παράσταση, κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης νέας κορβέτας του τουρκικού στόλου, είπε πως «δεν θα επιτρέψουμε το φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν άλλοι. Δεν θα αφήσουμε κανέναν πειρατή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντά μας σε αυτή την περιοχή».

Ο Ερντογάν ανεβάζει αισθητά τους τόνους, καθώς γνωρίζει πως εάν και όταν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας υλοποιηθούν η Τουρκία θα μείνει εκτός. Η παρουσία του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil, όμως, σε σύμπραξη με την Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνει ότι η Ουάσιγκτον επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με τη γειτονική χώρα, αγνοώντας τους λεονταρισμούς του προέδρου της.

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, η Λευκωσία εξέδωσε τη NAVTEX με την οποία δέσμευσε την περιοχή, όπου -από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου- η ExxonMobil, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, θα ξεκινήσει την πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Ήδη το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο Stena IceMax πλέει στη Μεσόγειο (προερχόμενο από τα Κανάρια Νησιά) με προορισμό το λιμάνι της Λεμεσού, όπου όπως όλα δείχνουν θα έχει φθάσει περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις. Εκτός από τον Ερντογάν, και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα, λέγοντας σε ομιλία του ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ, οι συνομιλητές της να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά της Τουρκίας στη θάλασσα της, στη «γαλάζια πατρίδα». «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και οι ναυτικές δυνάμεις μας, όλοι μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτές οι προβοκάτσιες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας».

Με όχημα το νέο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα εξαπολύει απειλές πολέμου. Παραμένει, ωστόσο, το γεγονός ότι την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πρώτη από δύο γεωτρήσεις της κοινοπραξίας στο οικόπεδο 10. Το μήκους 228 μέτρων γεωτρύπανο Stena IceMax, αφού γίνει ο πρώτος εφοδιασμός και κυρίως αφού επιβιβαστεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που θα ασχοληθεί με τη γεώτρηση, θα βάλει πλώρη για τον στόχο “Δελφίνη”.

Οι ξένοι πετρελαϊκοί κολοσσοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σύμφωνα με το τεχνικό χρονοδιάγραμμά τους, ενώ από την πλευρά της η Ουάσιγκτον έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα να κρατηθεί μακριά. Οι προσδοκίες, εξάλλου, από την επικείμενη γεώτρηση είναι πολύ μεγάλες. Εκτιμούν ότι το κοίτασμα θα είναι γιγαντιαίο.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε στο να σχολιάσει τις τελευταίες αναφορές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Αιγαίο. «Ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας», πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν χαρακτηριστικά.

protothema.gr