Η οχι και τόσο καθαρή νίκη του Ερντογάν – Η βία, η νοθεία και ο… ποδαρόδρομος

Η οχι και τόσο καθαρή νίκη του Ερντογάν – Η βία, η νοθεία και ο… ποδαρόδρομος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε τον στόχο της επικράτησης και στις δύο κάλπες που στήθηκαν χθες σε όλη την Τουρκία.

Τώρα, με τις προεδρικές υπερξουσίες που απέκτησε και με τον έλεγχο στη Βουλή, αν και με την απαραίτητη συνδρομή του εθνικιστικού κόμματος του Μπαχτσελί, μπορεί να ασκεί ανεμπόδιστα την αυταρχική του εξουσία.

Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία κηλιδώθηκε από καταγγελίες για βία και νοθεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη Ούρφα, όπου σε βίντεο φαίνεται άνδρας να ρίχνει ψηφοδέλτια μέσα σε μια κάλπη.

Στην ίδια περιοχή, παρατηρητές του κουρδικού κόμματος HDP κατήγγειλαν πως δέθχηκαν επίθεση από τον βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν ,Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ.

Ταυτόχρονα, έξω από σχολείο της ίδιας πόλης, η αστυνομία ακινητοποίησε αυτοκίνητο μέσα στο οποίο υπήρχαν τσουβάλια γεμάτα με ψηφοδέλτια του Ερντογάν.

Στις κουρδικές περιοχέςό,όπου επικεντρώθηκε η επιχείρηση νόθευσης του αποτελέσματος, ο Ερντογάν προσπάθησε να αποθαρρύνει τους Κούρδους απ το να ψηφίσουν, μεταφέροντας, εν μια νυκτί, τα εκλογικά τους δικαιώματα, σε περιοχές που βρίσκονταν χιλιόμετρα μακριά απ΄τα σπίτια τους.

Βεβαίως, η προσπάθεια χειραγώγησης τους εκλογικού αποτελέσματος ξεκίνησε πολύ πρίν ανοίξουν οι κάλπες, με τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ από την κυβέρνηση, τις μαζικές φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων και αντιφρονούντων αλλά και την εργαλιοποίηση της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας για την τόνωση του εθνικιστικού συναισθήματος του λαού.