Η οικονομία κλονίζει την κυριαρχία του Ερντογάν

Η οικονομία κλονίζει την κυριαρχία του Ερντογάν

Με την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας να είναι προ των πυλών και τις εξωτερικές πιέσεις προς την Τουρκία να εντείνονται, το «βασίλειο» του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να κλυδωνίζεται. Σε λιγότερο από ένα μήνα εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν για νέο πρόεδρο με τον αποκαλούμενο και «Σουλτάνο» να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Όμως, οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα είναι ραγδαίες, ειδικά μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας η οποία έχει χάσει πάνω από το 23% της αξίας της σε λίγους μήνες. Ηδη οι τούρκοι πολίτες νιώθουν την οικονομική κατάσταση στην καθημερινότητά τους ενώ το ενδεχόμενο επιβολής capital controls προκαλεί ήδη αναταράξεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρεώνουν στον Ταγίπ Ερντογάν την δραματική κατάσταση της οικονομίας και ήδη το επιτελείο του προέδρου φοβάται ότι αυτό θα αντικατοπτριστεί στην κάλπη.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Mediar, που διεξήχθη κατά το διήμερο 22-23/5, επί δείγματος 4.268 ατόμων από 26 επαρχίες της Τουρκίας και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Odatv έχει τα εξής ενδιαφέροντα ευρήματα.

Για βουλευτικές εκλογές τα ποσοστά των κομμάτων είναι:

AKP                       39,61%

CHP                       22,61%

Καλό Κόμμα           17,60%

HDP                       11,39%

MHP                         5,31%

Saadet                      2,29%

BBP                          0,71%

Vatan                        0,49%

 

Σε περίπτωση επαλήθευσης των παραπάνω ποσοστών, το ΑΚΡ θα χάσει την πλειοψηφία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση

Για προεδρικές εκλογές:

Tayyip Erdoğan               43,50%

Muharrem İnce                22,20%

Meral Akşener                19,31%

Selahattin Demirtaş        12,79%

Temel Karamollaoğlu        1,61%

Doğu Perinçek                 0,60%

 

Σε περίπτωση επαλήθευσης των παραπάνω ποσοστών θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα σε Erdoğan και İnce. 

 

Σάλος για ένα πρωτοσέλιδο

Εν τω μεταξύ, ένα πρωτοσέλιδο του το Le Point παρουσιάζει τον Ερντογάν ως δικτάτορα και αναρωτιέται «μέχρι που θα φτάσει ο Ερντογάν».

Στο ίδιο πρωτοσέλιδο, το περιοδικό κάνει αναφορά στη μεγαλομανία του Ερντογάν, στα δίκτυα που έχει αναπτύξει ο Τούρκος πρόεδρος της Γαλλία, στην επιθετική ρητορική του για την Αλγερία και στα εγκλήματά του.

«Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο την ελευθερία για να εγκαθιδρύσει μια πραγματική αυτοκρατορία», αναφέρει το περιοδικό.

Στο πρωτοσέλιδο αντέδρασε και ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. «Ξέρουμε ποιος είναι ο σκοπός τους. Οι καταπιεσμένοι άνθρωποι ξέρουν τι συμβαίνει. Οι μέρες που η Τουρκία έπαιρνε εντολές από εσάς, έχουν περάσει», tweet-αρε ο Καλίν, σημειώνοντας ότι η λέξη δικτάτορας δεν θα επαναφέρει εκείνες τις μέρες