Η Μονγκερίνι κι η ΕΕ στηρίζουν τις εργασίες για το ονοματολογικό

Η Μονγκερίνι κι η ΕΕ στηρίζουν τις εργασίες για το ονοματολογικό

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον αντιπρόεδρο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουζάρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εν εξελίξει εργασίες σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και την ετοιμότητα της Επιτροπής να στηρίξει ένα ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα.

Εξάλλου, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ και ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ συζήτησαν για την πρόοδο στην εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων.

Από τη δική του πλευρά κι όπως ανέφερε το balkaneu.comο o Οσμάνι είπε πως οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και εξαιρετικής σημασίας σχετικά με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό. «Υπήρξε σημαντικότατη πρόοδος και ποτέ μέχρι σήμερα οι δυο χώρες δεν ήταν τόσο κοντά σε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά το όνομα, όπως τώρα. Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων κι εύχομαι το θετικό αποτέλεσμα να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα καθώς και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωατλαντικής προοπτικής για την ΠΓΔΜ».