Η ΜΙΤ «απήγαγε» από την Γκαμπόν τρεις κορυφαίους Γκιουλενιστές

Η ΜΙΤ «απήγαγε» από την Γκαμπόν τρεις κορυφαίους Γκιουλενιστές

Στην απαγωγή τρίων κορυφαίων στελεχών της οργάνωσης FETO του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν από την Γκάμπια προχώρησε η τουρκική μυστικής υπηρεσία (ΜΙΤ) όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Πρόκειται για τους Οσμάν Οζπινάρ, Ιμπραήμ Ακμπάς και Αντνάν Ντεμινοράλ.

Στην κατοχή των τριών γκιουλενιστών βρέθηκαν 28.000 δολάρια, 12 εκατομμύρια φράγκα κεντρικής αφρικής και αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές τηλεπικοινωνιών.

guelen-mesa-foto

Κατά πληροφορίες σε βάρος του Όζπιναρ εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από το δικαστήριο της Άγκυρας για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Όζπιναρ ήταν διευθυντής του Διεθνούς Τουρκικού Σχολείου της Γκαμπόν στην πρωτεύουσα της χώρας Λιμπερεβίλ ενώ, σύμφωνα με το Anadolu, ήταν ο βασικός συντονιστής της οργάνωσης «Ακαδημία Φωτός που λειτουργούσε στην Κένυα από τον Μάιο του 2017.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο δεύτερος συλληφθείς, ο Ιμπραήμ Ακμπάς ήταν αυτός που διαχειριζόταν τις οικονομικές συναλλαγές από την Ευρώπη στην Αφρική.

Οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί από τις αρχές ασφαλείας της Γκαμπόν στις 23 Μαρτίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια επιχείρηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εκτός Τουρκίας καθώς είχε προηγηθεί η επιχείρηση «απαγωγής» έξι γκιουλενιστών στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπεκίρ Μποζντάγ μέχρι στιγμής η ΜΙΤ έχει προσαγάγει στην Τουρκία 80 υπόπτους για συμμετοχή στην οργάνωση FETO από συνολικά 18 χώρες σε όλο τον κόσμο.protothema.gr