Η Μεσόγειος πιο θανατηφόρος από ποτέ για τους πρόσφυγες…

Η Μεσόγειος πιο θανατηφόρος από ποτέ για τους πρόσφυγες…

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι πέθαναν στη θαλάσσια διαδρομή από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Ισπανία μέχρι τώρα εντός του 2018, έναντι 200 ολόκληρο το 2017. Οι μεσογειακές διαδρομές για τους πρόσφυγες είναι πιο θανατηφόρες από ποτέ, προειδοποιεί η νέα έκθεση της UNHCR, γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Υπήρξε απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν ενώ προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε  στην πρόσφατη έκθεσή της η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ. Ενώ λιγότεροι άνθρωποι κάνουν το ταξίδι προς την Ευρώπη, ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε.

Ο Πασκάλ Μορό, διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε: «Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει και πάλι ότι η Μεσόγειος αποτελεί μία από τις πιο θανατηφόρες θαλάσσιες διαβάσεις στον κόσμο». Τους τελευταίους μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει ζητήσει μια προβλέψιμη, περιφερειακή προσέγγιση για τη διάσωση και την αποβίβαση ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η οργάνωση καλεί επίσης την Ευρώπη να αυξήσει την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες, μεταξύ άλλων με την αύξηση των τόπων επανεγκατάστασης και την άρση των εμποδίων στην οικογενειακή επανένωση – συμβάλλοντας στην παροχή εναλλακτικών λύσεων σε δυνητικά θανατηφόρα ταξίδια.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ