Η κυβέρνηση παρακρατά τα αναδρομικά δικαιούχων… που έχουν πεθάνει!

Η κυβέρνηση παρακρατά τα αναδρομικά δικαιούχων… που έχουν πεθάνει!

Χέρι και στις τσέπες… πεθαμένων, βάζει η κυβέρνηση, παρακρατώντας τα οφειλόμενα αναδρομικά από λανθασμένες κρατήσεις στις συντάξεις, όσων έχουν στο μεταξύ αποδημήσει!

Ποντάροντας προφανώς στην άγνοια, ή στην ραθυμία ενδεχόμενων κληρονόμων, η επιστροφή των διαφορών από τις εισφορές υγείας της περιόδου 2011-2016, δεν περιλαμβάνει αυτομάτως τους κληρονόμους των εν τω μεταξύ εκλιπόντων, αλλά αντίθετα, αφήνει στην τύχη (και στην επαρκή ή μη ενημέρωση του κοινού) το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα οι συγγενείς.

Το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο σε 315 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων, όμως περίπου 1,9 εκατ. από αυτούς δεν θα καταλάβουν μεγάλη διαφορά στη σύνταξή τους, καθώς θα πάρουν κατά μέσο όρο το ποσό των 10 ευρώ. Τις υψηλότερες επιστροφές, που δίδονται στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος, θα λάβουν όσοι εισέπρατταν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ μεικτά (αρχικό ποσό) και είχαν υποστεί τις απανωτές μνημονιακές περικοπές του 2011 και του 2012. Οσο μεγαλύτερο ήταν το «ψαλίδι» των μνημονιακών νόμων 2011 και 2012 τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μέρισμα.

Προφανώς όμως, οι εκλιπόντες δεν υπολογίζονται στα παραπάνω νούμερα και έτσι, πολλές παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές, δεν α επιστραφούν στους δικαιούχους με τις καταβολές συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017, ούτε καν σ` εκείνους και εκείνες τις συζύγους που έχουν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά για τη σύνταξη χηρείας, δηλαδή την απόδοση μέρους της σύνταξης του εκλιπόντος συντρόφου.

Οι κληρονόμοι που δεν θέλουν να …χαρίσουν στην κυβέρνηση τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά από τις συντάξεις των εκλιπόντων αγαπημένων τους, θα πρέπει να τα διεκδικήσουν ακολουθώντας εκ νέου τη γραφειοκρατική διαδικασία που είχαν ακολουθήσει κατά τη δήλωση θανάτου στην εφορία και στο ταμείο του εκλιπόντος.