Η κυβέρνηση διεκπεραιώνει τις περικοπές συντάξεων τις οποίες υπόσχεται να «πολεμήσει»

Η κυβέρνηση διεκπεραιώνει τις περικοπές συντάξεων τις οποίες υπόσχεται να «πολεμήσει»

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει μείωση της δαπάνης για συντάξεις, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση επιμένει ότι διαπραγματεύεται την αναβολή του μέτρου.

Άμεσα και με μεγάλη ένταση διαμορφώθηκε κλίμα ότι η εγκύκλιος αυτή δείχνει ότι η μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 «κλείδωσε» και τα όσα λένε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση που αναμένεται τον Σεπτέμβριο με στόχο την αναβολή ή και την ματαίωση του μέτρου, αποτελεί προσπάθεια παραπλάνησης της ελληνικής κοινής γνώμης.

«Μη βιάζεστε» αντέτειναν κυβερνητικές πηγές και επιχειρώντας να παρέμβουν στη συζήτηση υποστήριζαν ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών δε σημαίνει τίποτε για τα μελλούμενα, καθώς αποτελούσε υποχρέωση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει την προσπάθειά της να αναβληθεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων σε συνεννόηση με τους δανειστές «η οποία θα εκδηλωθεί στον κατάλληλο χρόνο».

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου προκάλεσε ωστόσο έντονη κριτική και για έναν πρόσθετο λόγο. Ό,τι δηλαδή, το γεγονός πως η εγκύκλιος προβλέπει περικοπή δαπανών για τις συντάξεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ αντί για 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο νόμος του Μαϊου του 2017, σημαίνει λάθος υπολογισμό ή προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου πλεονάσματος ώστε την κατάλληλη στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και την διάθεσή του (π.χ. έκτακτο κοινωνικό μέρισμα)

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση δημοσίως αλλά και παρασκηνιακώς επιμένει ότι η ψηφισμένη μείωση των συντάξεων δεν είναι ανάγκη να εφαρμοστεί και δεν θα εφαρμοστεί αν τα οικονομικά δεδομένα είναι αυτά που προβλέπονται, «κλείνοντας» το μάτι στους συνταξιούχους, που παρακολουθούν τουλάχιστον με σύγχυση τα όσα λέγονται και γράφονται. «Είμαστε στη ‘δυσάρεστη’ θέση να πούμε ότι θα διαπραγματευτούμε την αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, με πολλές πιθανότητες να μην την εφαρμόσουμε» είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

«Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία», είπε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία προκειμένου να εφαρμοστεί, συνεχίζεται κανονικά: «Ένας νόμος, αλλάζει με έναν άλλο νόμο».

Όπως είπε «από πλευράς κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις», αλλά ξεκαθάρισε ότι, δεν πρόκειται να προβούν «σε καμία ενέργεια σύγκρουσης με κανέναν. Είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται οι Ευρωπαίοι να έχουν αντίθετη γνώμη, σε κάτι που είναι τόσο δίκαιο. Θέλουμε να αναστρέψουμε έναν εκβιασμό που έγινε από το ΔΝΤ», ανέφερε και κατέληξε: «Δεν πρόκειται να γίνει καμία πράξη που θα επιβαρύνει τους συνταξιούχους. Συζητάμε να μην εφαρμοστεί από 1/1/2019 ο νόμος».

Η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ταυτίζοντάς το σχεδόν με τη δυνατότητά της, μετά το κλείσιμο του προγράμματος – όπως υποστηρίζει – να μπορεί μόνη της να αποφασίζει τις πολιτικές με τις οποίες θα πιάνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς, έχοντας μεγαλύτερη ελευθερία στην άσκηση πολιτικής. Φαίνεται ωστόσο ότι σύννεφα δεν υπάρχουν μόνο για το θέμα των συντάξεων.

Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη και εν αναμονή της έκθεσής του για τη βιωσιμότητα χρέους της Ελλάδας, τάχθηκε κατά της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα ζητά αλλαγές στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης αλλά και πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων δίνοντας έμφαση στο επάγγελμα των μηχανικών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.

naftemporiki.gr