Η Κούβα αναγνωρίζει για πρώτη φορά επίσημα την ατομική ιδιοκτησία

Η Κούβα αναγνωρίζει για πρώτη φορά επίσημα την ατομική ιδιοκτησία

Με το νέο της Σύνταγμα, που φέρνει πολλές αλλαγές, η Κούβα θα αναγνωρίσει επίσημα την ατομική ιδιοκτησία, για πρώτη φορά.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων είχαν απαγορευθεί από τον Φιντέλ Κάστρο το 1959, αλλά επετράπησαν έπειτα από αλλαγή της νομοθεσίας το 2011. Το νέο Σύνταγμα θα επαναβεβαιώνει ότι ο κεντρικός σχεδιασμός και οι κρατικές επιχειρήσεις είναι κλειδί για την οικονομία, αναφέρει το BBC, ενώ αναμένεται να εγκριθεί με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη συνέχεια, το προσχέδιο του Συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα, για την τελική έγκριση. Αν «περάσει», θα αντικαταστήσει το σημερινό, που είχε εγκριθεί το 1976 από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της Κούβας, με τις αλλαγές που θα προταθούν, σύμφωνα με την εφημερίδα Granma.

Ομως, θα υπάρχει περιορισμός δύο διαδοχικών πενταετών θητειών για τους προέδρους, ενώ η εξουσία θα είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε πρόεδρο και πρωθυπουργό. Επίσης, θα απαγορεύει τις διακρίσεις, ενώ η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ ελπίζει ότι μπορεί να νομιμοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.