Η Κεντρική Μακεδονία και οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στη συνάντηση Τζιτζικώστα – Πάλμερ

Η Κεντρική Μακεδονία και οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στη συνάντηση Τζιτζικώστα – Πάλμερ

Τον κομβικό ρόλο της κεντρικής Μακεδονίας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Matthew Palmer,  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, δεύτερη τους τελευταίους μήνες, έγινε παρουσία  του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory Pfleger,  επ αφορμής της 83ης ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από τη συνεργασία σε σειρά από τομείς (ενέργεια, τουρισμός, παιδεία, καινοτομία, νέες τεχνολογίες, πρωτογενής τομέας κ.ά.) με την Ελλάδα

Ο κ. Τζιτζικώστας στάθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας στον κ. Palmer, ο οποίος επισήμανε πως η σπουδαιότητά τους δεν περιορίζεται μόνο στον βαλκανικό περίγυρο, αλλά έχουν γεωστρατηγική δυναμική, για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας για ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και οι δυο πλευρές αναγνώρισαν ότι ΗΠΑ και Ελλάδα είναι σταθεροί διαχρονικοί στρατηγικοί σύμμαχοι.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόσο στις επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων στην περιοχή, όσο και στην ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στις ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και ειδικά των εκλεκτών προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.

Τέλος, οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών πρέπει να συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ, με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.