Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ πως θα απαντήσει αν της επιβληθούν εμπορικές κυρώσεις

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ πως θα απαντήσει αν της επιβληθούν εμπορικές κυρώσεις

Το Πεκίνο διαμήνυσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να ανταπαντήσει υιοθετώντας «τα αναγκαία μέτρα» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν εμπορικές κυρώσεις στις εξαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκπονήσει τρία σενάρια για την επιβολή δασμών ή ποσοστώσεων στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ώστε να διαφυλαχθούν, όπως υποστηρίζει, η εθνική ασφάλεια και οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Οι κυρώσεις αφορούν όλες τις χώρες, όμως ηΚίνα είναι αυτή που θα πληγεί περισσότερο αν εφαρμοστούν.

 «Αν η τελική απόφαση των ΗΠΑ επηρεάσει τα κινεζικά συμφέροντα, η Κίνα θα υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της» τόνισε σήμερα ο Ουάνγκ Χετζούν, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ: «Τα συμπεράσματα των ερευνών (σ.σ. του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ) είναι αβάσιμα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», διαβεβαίωσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει περιθώριο μέχρι τις 11 Απριλίου για να μελετήσει το φάκελο που αφορά τον χάλυβα και να λάβει αποφάσεις και μέχρι τις 19 του ίδιου μήνα για το αλουμίνιο.