«Η Θεσσαλονίκη απέναντι στη βαρβαρότητα» – Συγκέντρωση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος

«Η Θεσσαλονίκη απέναντι στη βαρβαρότητα» – Συγκέντρωση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος

 

Το αληθινό της πρόσωπο, αυτό της ανεκτικότητας και του σεβασμού, καλείται να δείξει η Θεσσαλονίκη σε μια συμβολική συγκέντρωση προστασίας του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Με την παρουσία τους κι ένα λουλούδι στο χέρι, οι Θεσσαλονικείς απαντούν σε εκείνους που βεβήλωσαν για ακόμη μια φορά το μνημείο και δυσφημούν την πόλη που υπήρξε υπόδειγμα συμβίωσης λαών και θρησκειών.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 19.00, μπροστά από το μνημείο, στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο σχετικό κάλεσμα, αναφέρεται:

“Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, μία από τις εύκολες διεξόδους στις οποίες οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί οδηγούν τους λαούς είναι ο αντισημιτισμός, ο οποίος αλλάζει μόνο το περίβλημά του και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, αλλά παραμένει η παλαιότερη, η πιο διαχρονική και πιο ανθεκτική μορφή ρατσισμού στον χρόνο. Ας μην ξεχνούμε ότι και πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κανείς δεν έδινε την πρέπουσα σημασία στις κατηγορίες και στις ενέργειες των ναζιστών κατά των Εβραίων, μέχρις ότου η καταστροφή έφτασε στην πόρτα του κάθε Ευρωπαίου.

Πριν να είναι και πάλι πολύ αργά όλες και όλοι οφείλουμε να απομονώσουμε και να καταδικάσουμε έμπρακτα τους νοσταλγούς του Χίτλερ. Οφείλουμε όμως πάνω απ’ όλα να προστατέψουμε το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων συμπολιτών μας, που χάθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Η συνεχής βεβήλωσή του δεν αποτελεί μονάχα ντροπή για τη μνήμη τους, αλλά ντροπή για εμάς και για την πόλη που ζούμε.

Συμβολικά, εμείς οι δημοκρατικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, στεκόμαστε μπροστά στο μνημείο με ένα λουλούδι στο χέρι, σαν αυτά που κατέστρεψαν οι βάνδαλοι βεβηλωτές του. Για να δηλώσουμε ότι δεν σιωπούμε και δεν μένουμε ουδέτεροι απέναντι στη βαρβαρότητα”.

Η διαμαρτυρία είναι προγραμματισμένη για τις 19.00, μπροστά από το μνημείο, στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης