Η Ε.Ε. θα προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιραν

Η Ε.Ε. θα προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιραν

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν την Τετάρτη ότι θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους βελτιωμένους οικονομικούς δεσμούς τους με το Ιράν από τον αντίκτυπο των ανανεωμένων κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα με τα μέσα που διαθέτουμε ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να επηρεαστούν όσο τον δυνατόν λιγότερο».

Ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Για να το καταστήσω σαφές, η ΕΕ είναι έτοιμη να αμφισβητήσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οποιοδήποτε μονομερές μέτρο θα έπληττε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών και να ανταποκριθεί με ανάλογο τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες αυτού του διεθνούς οργανισμού».

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος εταιρειών που έκαναν συμφωνίες ή υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με το Ιράν. Οι περισσότερες από αυτές στον τομέα της ενέργειας.

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2017 το Ιράν έδωσε σε 28 εταιρείες από 12 χώρες την άδεια να υποβάλουν με λιγότερους περιορισμούς αιτήσεις για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές είναι η ολλανδοβρετανική Shell, η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η Petronas της Μαλαισίας και οι Gazprom και Lukoil της Ρωσίας καθώς και εταιρείες από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Ωστόσο, μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες απέφυγαν να συνεργαστούν με τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ιράν. Μεταξύ αυτών είναι η HSBC, η οποία δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε νέες δραστηριότητες που να έχουν σχέση με το Ιράν.

EURONEWS.COM