
Η επιθετικότητα των Τούρκων συνεχίζεται με Ακάρ – Δήλωση πρόκληση για τις επισκέψεις Ελλήνων σε Ελληνικά νησιά!
Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις αυτή τη φορά μέσω του υπουργού Αμύνης Ακαρ που δεν δίστασε να επικρίνει τους αξιωματούχους της χώρας μας γιατί επισκέπτονται νησιά της Ελλάδας. Παράλληλα προτείνει το λεγόμενο κατά τον ίδιο «μοντέλο Κρήτης» για S300 ώστε να αξιοποιηθούν οι S400 της χώρας του.
Με διάθεση συμβιβασμού εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έναντι των ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.
Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να μην χρησιμοποιήσει το σύστημα πυραύλων S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο να κατευνασθούν οι εντάσεις στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στη Hurriyet και πρόσθεσε:
«Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα».
Σχετικά με το «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη, ο Χ. Ακάρ υποστήριξε σχετικά με τους S-400 πως η Τουρκία δεν χρειάζεται «να τους χρησιμοποιεί συνεχώς». «Αυτά τα συστήματα (σ.σ. αντιαεροπορικής άμυνας) χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.
Η τοποθέτηση του Ακάρ που συνιστά αναδίπλωση για την Τουρκία, έρχεται λίγες ημέρες αφότου η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους ρωσικούς S-400, διατηρώντας αμετάβλητη από το 2019 τη θέση της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που αποφάσισε να θέσει την Άγκυρα εκτός του προγράμματος κατασκευής του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 εξαιτίας της απόφασής της να αποκτήσει το ρωσικό οπλικό σύστημα.
«Η Τουρκία είναι σύμμαχος εδώ και πολύ καιρό και διακεκριμένο μέλος του NATO, αλλά η απόφασή της να αγοράσει S-400 είναι ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της ως συμμάχου των ΗΠΑ και του NATO», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες τα τελευταία δέκα χρόνια να αγοράσει το (ανταγωνιστικό) σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ, αλλά προτίμησε να αγοράσει το S-400, γεγονός που προσφέρει στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή», πρόσθεσε.
Προκαλεί ο Ακάρ
Την τουρκική επιχειρηματολογία, περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου επανέλαβε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, να κατηγορήσει την Ελλάδα, για επεκτατικές βλέψεις.
Σε συνέντευξή του σε τουρκικές εφημερίδες, ο Ακάρ, ανέφερε ότι «οι Έλληνες στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Παρά τις συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Ρώτησα στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας: Ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις;».
Ο Ακάρ δε δίστασε, εξάλλου, να «βαφτίσει» πρόκληση, την υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων: «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας , δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατιωτικοπιοιήστε τα νησιά!»
Όσον αφορά τους S-400 ανέφερε, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ότι θα εφαρμόσουν το «μοντέλο Κρήτης» και υποστήριξε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα είχε τη μεγαλύτερη παρουσία των τελευταίων είκοσι ετών και πρόσθεσε: «Έλληνας υπουργός είπε σε υπουργό της Γερμανίας «πως 3 φορές φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία». Ο Έλληνας υπουργός, επίσης, ζήτησε από την Γερμανίδα ομόλογό του την ακύρωση της παράδοσης των υποβρυχίων και των ανταλλακτικών. Η Γερμανία αρνήθηκε το αίτημα αυτό», αναφέρει ο Ακάρ.
Για τη Λιβύη
Η Τουρκία θα συζητήσει την αποχώρηση στρατιωτικών της δυνάμεων από την Λιβύη αν άλλες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν πρώτα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε πως προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει αναπτυχθεί στην Λιβύη αποκλειστικά για την εκπαίδευση μονάδων που δηλώνουν πίστη στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), που έχει έδρα στην Τρίπολη.
Τον Δεκέμβριο ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αναπτύξει περίπου 20.000 μισθοφόρους και ξένους στρατιώτες στη Λιβύη. Υπολόγιζε επίσης ότι 10 στρατιωτικές βάσεις στη χώρα αυτή έχουν καταληφθεί, πλήρως ή εν μέρει, από ξένες δυνάμεις.
Με βάση τη συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου 2020, οι ξένοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Ωστόσο η καταληκτική ημερομηνία, η 23η Ιανουαρίου, ήρθε και πέρασε χωρίς να υπάρξει καμία ένδειξη για την αποχώρησή τους.
Ο στρατάρχης Χάφταρ στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, κυρίως με μισθοφόρους της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Wagner. Η GNA στηρίζεται από την Τουρκία και τους Σύρους αντάρτες που έχουν μεταφερθεί στη χώρα.
Στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, τα περισσότερα μέλη του, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Κίνα και η Βρετανία, ζήτησαν να αποχωρήσουν οι ξένοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη αλλά και να τηρηθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα αυτή από το 2011.