Η Ελλάδα, και το μεταναστευτικό στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Η Ελλάδα, και το μεταναστευτικό στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Η «επιτυχής ολοκλήρωση» από την Ελλάδα του Μνημονίου, που θα συζητηθεί παρουσία του προέδρου του eurogroup Μάριο Σεντένο, η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της νέας αυστριακής προεδρίας από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, το αφήγημα για το μέλλον της Ευρώπης από τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στις διάφορες πτυχές της θα απασχολήσουν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, 2 Ιουλίου.

Ως προς το μεταναστευτικό θα γίνει αξιολόγηση των σχετικών συμπερασμάτων της τελευταίας συνόδου κορυφής, θα ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την προώθηση της συνεργασίας της Europol με χώρες της Μ. Ανατολής, τη χορήγηση 500 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση παιδιών-προσφύγων στην Τουρκία και για την ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες.

Οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν επίσης για τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού ταμείου αμυντικής βιομηχανίας που θα οδηγήσει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν στην ολομέλεια του ΕΚ την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο την Τετάρτη στις 15:00 (ώρα Γαλλίας).

Η αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς συζητά την Τρίτη με τους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις προτεραιότητες που θέτει η χώρα του κατά την προεδρία της από την 1η Ιουλίου ως την 31η Δεκεμβρίου και δίνει κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ομιλία του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι θα είναι ο όγδοος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη το πρωί στις 10:00 (ώρα Γαλλίας).

Αξιολόγηση της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, στην οποία στόχος των ηγετών ήταν να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης στην ολομέλεια την Τρίτη παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το πρώτο ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάπτυξη καινοτόμας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία την Τρίτη

Ασφάλεια συνόρων

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) που δεν υποχρεούνται να διαθέτουν θεώρηση (βίζα) θα πρέπει να λάβουν άδεια προτού ταξιδέψουν εντός της ΕΕ, σύμφωνα με νέους κανόνες που θα τεθούν σε ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη. Οι ταξιδιώτες που μπορεί να θεωρηθεί ότι ενέχουν κίνδυνο παράτυπης μετανάστευσης, συνιστούν απειλή για την ασφάλεια ή ενέχουν υψηλό επιδημικό κίνδυνο δε θα λαμβάνουν τη σχετική άδεια ταξιδίου.

500 εκατ. ευρώ σε παιδιά πρόσφυγες στην Τουρκία

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση της πληρωμής των μισθών σε 5.000 και πλέον εκπαιδευτικούς που διδάσκουν 300.000 και πλέον παιδιά πρόσφυγες στην Τουρκία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ την προσεχή Τετάρτη.

Ενίσχυση της συνεργασίας της Europol με τις χώρες της Μέσης Ανατολής

Οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επί των επερχόμενων διαπραγματεύσεων με οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Europol.

Ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες

Η παροχή βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα. Αυτό υποστηρίζει σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην ολομέλεια του ΕΚ και θα ψηφισθεί την Πέμπτη. Ζητείται επίσης από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εξαιρέσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία που να προβλέπουν την αποφυγή ποινικών διώξεων σε ανθρώπους και ΜΚΟ που παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Αναμόρφωση των κανόνων οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη νέους κανόνες για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την αντιμετώπιση παράνομων πρακτικών στις οδικές μεταφορές, καθώς και για τους αποσπασμένους οδηγούς και τις περιόδους ανάπαυσής τους

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας:

Τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, η επιτροπή νομικών θεμάτων ανακοινώνει την απόφαση της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα κράτη-μέλη για την οδηγία σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Αν πάνω από το 10% των βουλευτών (76) ενίστανται κατά της απόφασης μέχρι το τέλος της Τρίτης, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ψηφοφορία για την επιβεβαίωση ή την απόρριψη της απόφασης της επιτροπής.