Η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό μέσα από τα μάτια των Σκοπιανών(ΒΙΝΤΕΟ)

Η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό μέσα από τα μάτια των Σκοπιανών(ΒΙΝΤΕΟ)

To ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας βρίσκεται στο προσκήνιο και μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτών της γειτονικής χώρας. Βασικότερο ζήτημα από αυτό της ονομασίας, είναι όπως λένε οι πολίτες, αυτό της ταυτότητας.

Η Μάγια επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, συμπαθεί τους Έλληνες, αλλά δεν δέχεται να λέγεται κάτι άλλο εκτός από Μακεδόνισσα.

«Θα θέλατε εγώ να σας φωνάζω με ένα άλλο όνομα; Κάτι διαφορετικό; Οι Μακεδόνες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Έλληνες αλλά θέλουμε να είμαστε Μακεδόνες γιατί είμαστε Μακεδόνες»

Ο Ίλιρ είναι αλβανόφωνος φοιτητής. Γι΄ αυτόν προτεραιότητα αποτελεί η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Νομίζω ότι η Μακεδονία πρέπει να ενταχθεί στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τις δουλειές, την οικονομία, την πολιτική, τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Γιατί ας το παραδεχτούμε τα Βαλκάνια είναι ένα καζάνι που βράζει με προβλήματα και μπελάδες»

Το ζήτημα της ταυτότητας προτάσσει και η Μερσίχα.

«Η νέα γενιά θέλει κάτι να αλλάξει. Θα δεχτούν την αλλαγή του ονόματος, αλλά μόνο του ονόματος, όχι την ταυτότητα γιατί γεννήθηκαν Μακεδόνες και πιστεύουν ότι ανήκουν στο μακεδονικό έθνος»

euronews