Η Γερουσία στην Αργεντινή απέρριψε τον νόμο για τις αμβλώσεις

Η Γερουσία στην Αργεντινή απέρριψε τον νόμο για τις αμβλώσεις

Η Γερουσία στην Αργεντινή απέρριψε σήμερα τον νόμο που θα επέτρεπε την έκτρωση στις 14 εβδομάδες της κύησης. Έπειτα από μια μαραθώνια σύνοδο 38 γερουσιαστές ψήφισαν κατά και 31 υπέρ. Η ήττα αυτή σημαίνει πως οι νομοθέτες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι του χρόνου για να κάνουν νέα προσπάθεια να αλλάξουν τον νόμο.

Τούτη τη στιγμή οι εκτρώσεις επιτρέπονται στην αυστηρά καθολική χώρα μόνο όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αν η υγεία της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος κάποιες από τις ακτιβίστριες που ήταν υπέρ του δικαιώματος επιλογής άναψαν φωτιές και στράφηκαν εναντίον αστυνομικών στο Μπουένος Άιρες.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως υποστηρικτές τόσο του δικαιώματος στη ζωή όσο και του δικαιώματος της επιλογής είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Βουλής όση ώρα διαρκούσε η συζήτηση.  Τελικά το στρατόπεδο των ακτιβιστών που είναι κατά των εκτρώσεων ήταν αυτό που πανηγύρισε. Μια εξ αυτών δήλωσε στο BBC πως «είναι χαρά να βλέπει κανείς πως η κοινωνία μας μπορεί να στηριχτεί σε μια τόσο σημαντική αρχή όπως είναι η υπεράσπιση ενός από τους πιο αδύναμους, του παιδιού».

Το αντίπαλο στρατόπεδο έχει εδώ και χρόνια επιδοθεί σε έναν αγώνα να αλλάξει τα δεδομένα της Αργεντινής, μιας χώρας βαθιά καθολικής. Οι προσπάθειές τους πήραν μια ώθηση από τη στιγμή που ο  πρόεδρος της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι – ο οποίος αντιτίθεται στις εκτρώσεις – ζήτησε από το Κογκρέσο να συζητήσει και να ψηφίσει επ’ αυτού του ζητήματος κάτι το οποίο πέρασε τελικά οριακά από την Κάτω Βουλή. Ωστόσο, η Γερουσία ήταν βαθιά πιο συντηρητική κι εκεί πάντα τα πράγματα ήταν δυσκολότερα. Είναι δε χαρακτηριστικό πως και οι 30 βουλευτίνες του σώματος και αυτές ήταν μοιρασμένες στα δυο στρατόπεδα.

Ακόμη αναφέρεται πως η συζήτηση διήρκεσε 16 ώρες.

Γιατί έχει σημασία ;

Η σημασία έγκειται στο ότι η νομιμοποίηση της έκτρωσης αποτελεί επείγον θέμα δημόσιας υγείας. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες αναγκάζονται να νοσηλευτούν κάθε χρόνο έπειτα από παράνομες εκτρώσεις . Το 2016 , 43 γυναίκες πέθαναν από επιπλοκές της παράνομης και προφανώς όχι ορθά εκτελεσμένης έκτρωσης. Επίσης πως εκείνες οι γυναίκες που έχουν χρήματα παίρνουν φάρμακα για να τερματίσουν την κύησή τους  ενώ οι φτωχότερες καταφεύγουν σε χειρότερες λύσεις.

Η Ουρουγουάη και η Κούβα είναι οι μοναδικές λατινομαερικανικές χώρες που έχουν αποποινικοποιήσει την έκτρωση.  Επίσης , στη Βραζιλία ξεκίνησαν τη συζήτηση διερεύνησης της δυνατότητας να νομιμοποιηθεί η έκτρωση στις 12 εβδομάδες. Πάντως, παγκοσμίως η τάση είναι υπέρ της νομιμοποίησης αλλά η συζήτηση συνεχίζεται…