Η Βανέλοπι γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το σώμα της αλλά οι γιατροί έκαναν το «θαύμα»

Η Βανέλοπι γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το σώμα της αλλά οι γιατροί έκαναν το «θαύμα»

Ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το στήθος του επέζησε έπειτα από μία ακόμη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο νοσοκομείο Γκλένφιλντ, στο Λέστερ της Βρετανίας.

Η Βανέλοπι Χόουπ Γουίλκινς, η οποία δεν έχει θωρακικά οστά, ήρθε στον κόσμο πριν από τρεις εβδομάδες με καισαρική τομή.

Χρειάστηκε να υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις για να της τοποθετηθεί η καρδιά της στη θέση της.

Η πάθηση από την οποία πάσχει, η οποία ονομάζεται εκτοπία καρδιάς, είναι εξαιρετικά σπάνια, με μόλις λιγοστές περιπτώσεις να καταγράφονται ανά εκατομμύρια γεννήσεις και τα περισσότερα βρέφη συνήθως να μην επιβιώνουν.

Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει άλλες περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που να έχει επιζήσει το βρέφος.

Οι γονείς της, η 31χρονη Ναόμι Φίντλεϊ και ο 43χρονος Ντιν Γουίλκινς από το Νότινγχαμ, είπαν ότι η Βανέλοπι «μάχεται σθεναρά».

«Ήταν ένα πραγματικό σοκ όταν ο υπέρηχος έδειξε ότι η καρδιά της βρισκόταν έξω από τον θώρακά της και τρομακτικό γιατί δεν γνωρίζαμε τι θα συνέβαινε» δήλωσε η μητέρα στο BBC.

Το ζευγάρι ζήτησε να υποβληθεί το έμβρυο σε αιματολογική εξέταση, η οποία έδειξε ότι δεν υπήρχαν χρωµοσωµικές ανωμαλίες και αυτό τους έκανε να αποφασίσουν να συνεχιστεί η κύηση.

Ο πατέρας της μικρής είπε: «Μας συμβούλευσαν να τερματίσουμε την κύηση και μας είπαν ότι οι πιθανότητες επιβίωσής της ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει εκτός από εμάς».

Η Βανέλοπι αναμενόταν να γεννηθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά τελικά ήρθε στον κόσμο με καισαρική τομή στις 22 Νοεμβρίου ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες λοίμωξης και βλάβης της καρδιάς.

Παρόντες στον τοκετό ήταν περίπου 50 γιατροί και μαίες, συμπεριλαμβανομένων μαιευτήρων, καρδιοχειρουργών, αναισθησιολόγων και νεογνολόγων.

Μέσα σε 50 λεπτά μετά τη γέννησή της η Βανέλοπι υποβλήθηκε στην πρώτη από τις τρεις εγχειρήσεις για να τοποθετηθεί η καρδιά της μέσα στο σώμα της.

Στην πιο πρόσφατη επέμβαση χρησιμοποιήθηκε το δέρμα της Βανέλοπι ώστε να καλυφθεί το κενό στον θώρακά της.

Η Φράνσις Μπούλοκ, παιδοκαρδιολόγος, είπε: «Προτού γεννηθεί, τα πράγματα φαίνονταν πολύ δύσκολα αλλά τώρα είναι πολύ καλύτερα. Η Βανέλοπι πάει πολύ καλά και έχει αποδειχτεί πολύ ανθεκτική».

«Στο μέλλον μπορεί να είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε εσωτερική οστέινη προστασία για την καρδιά της –ενδεχομένως χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση ή κάποιο φυσικό υλικό που θα αναπτύσσεται μαζί με την ίδια».

Λιγοστά παιδιά στις ΗΠΑ έχουν επιζήσει έχοντας γεννηθεί με αυτή την πάθηση. Ανάμεσά τους και η Οντρίνα Καρντένας, η οποία γεννήθηκε στο Τέξας τον Οκτώβριο 2012.

Και εκείνη είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση της καρδιάς της μέσα στον θώρακά της και έπειτα από τρεις μήνες νοσηλείας πήγε στο σπίτι της.

Στην Οντρίνα δόθηκε ένα προστατευτικό πλαστικό κάλυμμα για τον θώρακά της.

Το νοσοκομείο Γκλένφιλντ ανακοίνωσε ότι η Βανέλοπι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «έναν μακρύ δρόμο μπροστά της» και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μόλυνση.

Το επόμενο βήμα πάντως είναι να της αφαιρεθεί ο αναπνευστήρας, ο οποίος χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανάρρωσή της μετά το χειρουργείο.

Οι γονείς της της έδωσαν το όνομα Βανέλοπι από έναν χαρακτήρα της ταινίας της Ντίσνεϊ «Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα».

«Στην ταινία η Βανέλοπι μάχεται σθεναρά και στο τέλος γίνεται πριγκίπισσα. Επομένως θεωρήσαμε ότι της ταιριάζει» εξηγεί η μητέρα της.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες στην παρακάτω gallery.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, onmed.gr

Φωτογραφίες: Business Insider, New York Times, Daily Mail

Βίντεο: Euronews

http://www.euronews.com/embed/414191