Η Αχτσιόγλου αποσύρει τις διατάξεις για τις απεργίες.

Η Αχτσιόγλου αποσύρει τις διατάξεις για τις απεργίες.

Αποσύρονται από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με:

– Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.

– Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.

– Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τις οποίες επικαλείται σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, “με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών, θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης”.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση της τροπολογίας νωρίτερα τη Δευτέρα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων, με το ΠΑΜΕ να καλεί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και με την ΑΔΕΔΥ να προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας. Το  ΚΚΕ από την πλευρά του κάλεσε τους εργαζόμενους “να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να είναι από αύριο και κάθε μέρα στους δρόμους, να πυκνώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα την πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη”.

Στην  τροπολογία, την οποία υπέγραφε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, οριζόταν ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Ειδικότερα, όπως αναφερόταν “απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης”. Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν μόλις το 20%. ​

Capital.gr