Η απώλεια βάρους μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού

Η απώλεια βάρους μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού

Πιο συγκεκριμένα, η απώλεια βάρους στις υπέρβαρες γυναίκες μέσης ηλικίας, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ακόμη και η «σχετικά μέτρια» απώλεια βάρους έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο της νόσου, τονίζουν οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας του Αντικαρκινικού Κέντρου City of Hope στην Καλιφόρνια αναλύοντας τα στοιχεία περισσοτέρων από 61.000 γυναικών άνω των 50 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν για 14 χρόνια. Σημειώνεται ότι καμία δεν είχε ιστορικό καρκίνου του μαστού και όλες είχαν φυσιολογική μαστογραφία κατά την έναρξη της μελέτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μια υπέρβαρη γυναίκα που έχει περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης αν χάσει περίπου 5% του βάρους της μπορεί να μειώσει κατά 12% τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού, ενώ μια απώλεια βάρους της τάξης του 15%, ή και περισσότερο, μειώνει τον κίνδυνο κατά 37%.

Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, τις επιπτώσεις της αύξησης του σωματικού βάρους. Περισσότερες από 12.000 γυναίκες πήραν βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης και, συνολικά, αυτή η πρόσληψη δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, όταν εξέτασαν συγκεκριμένους τύπους της νόσου, διαπίστωσαν έναν κατά 54% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενός τύπου της που ονομάζεται «τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού» σε γυναίκες που πήραν βάρος μετά την εμμηνόπαυση, χωρίς όμως να είναι σαφής η ακριβής αιτία.

 

ΠΗΓΗ: vita.gr