Η ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Μπουσάτι στο Λουξεμβούργο

Η ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Μπουσάτι στο Λουξεμβούργο

Διήμερο κύκλο σημαντικών επαφών θα  έχει στο Λουξεμβούργο  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπου θα συμμετάσχει αφενός στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα και αφετέρου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Τρίτη.

Η σημαντικότερη, όμως,  συνάντηση είναι με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, η  οποία θα λάβει χώρα στο περιθώριο του Συμβουλίου, κατόπιν ελληνικής πρότασης.

O κ. Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογο του θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές των δύο πλευρών σε ζητήματα όπως η διευθέτηση της ΑΟΖ και την άρση του εμπόλεμου μεταξυ των δύο χωρών που δεν έχει πάψει να υφίσταται από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα λάβει αρχικά μέρος στην κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., κατά την οποία θα συζητηθεί η εφαρμογή των πτυχών ασφάλειας και άμυνας της Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ένωσης, αλλά και η συνεργασία Ε.Ε – ΝΑΤΟ. Στην ίδια συνάντηση θα εξετασθεί και η έως τώρα υλοποίηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ε.Ε..

Στο γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών που θα λάβει χώρα αργότερα θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Υεμένη, παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου του γγ ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η Διεύρυνση και η Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, καθώς και τα ζητήματα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και της Μετανάστευσης.