Η ανοιξιάτικη ύπαιθρος κάνει καλό (και) στα παιδιά!

Η ανοιξιάτικη ύπαιθρος κάνει καλό (και) στα παιδιά!

Κινέζοι και Αυστραλοί επιστήμονες κατέληξαν πριν από λίγο καιρό στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που παίζουν συχνά σε ανοιχτούς χώρους, για τουλάχιστον 40 λεπτά τη μέρα, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας.

Οι ειδικοί με επικεφαλής τον δρ. Μινγκουάνγκ Χε του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), συνεργάστηκαν για την έρευνα τους με τους μαθητές 12 δημοτικών σχολείων.

Στα μισά από τα σχολεία που επιλέχθηκαν, καθιερώθηκε ένα πρόσθετο καθημερινό, υποχρεωτικό 40λεπτο παιγνίδι σε ανοιχτό χώρο.Στο ξεκίνημα της έρευνας μόνο το 2% των παιδιών είχε μυωπία και στις δύο ομάδες (με μέση ηλικία 6,6 ετών). 

Έπειτα από τρία χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπαιζαν έξω, είχαν μυωπία σε μικρότερο ποσοστό (30%) έναντι των συμμαθητών τους που δεν έπαιζαν έξω (40%).

Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα, πως οι υπαίθριες δραστηριότητες στην παιδική ηλικία κάνουν καλό στα μάτια των παιδιών, καθώς τα βοηθούν να εξισορροπούν τις πολλές σχολικές και άλλες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, όπου είναι υποχρεωμένα να εστιάζουν σε μικρές αποστάσεις.

Αν και η μυωπία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και εμφανίζει αυξητικές τάσεις και στην Ευρώπη, σε μεγάλο βαθμό η αιτία της εμφάνισής της παραμένει άγνωστη, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος για την αποτελεσματική πρόληψή της.Η πάθηση φαίνεται να οφείλεται τόσο σε γενετικούς, όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. ΑΠΕ-ΜΠΕ