Η έλλειψη παιδείας αιτία των δινών -Εκείνοι που τη δημιούργησαν και την συντηρούν με …νύχια και με δόντια!

Η έλλειψη παιδείας αιτία των δινών -Εκείνοι που τη δημιούργησαν και την συντηρούν με …νύχια και με δόντια!

Αστυνομικός χτυπά μανιασμένα πολίτη. Πολίτες – μπαχαλάκηδες και χουλιγκάνοι χτυπούν μανιασμένα αστυνομικό. Πολίτες προστατεύονται από τον κορωνοϊό ενώ  άλλοι όχι μόνο δεν το κάνουν αλλά τρέχουν σε πάρκα γιατί δεν «αντέχουν» μέσα και άλλοι πάνε ακόμα και να διαδηλώσουν για τα πάντα, έτσι γιατί το είπε το κόμμα!

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως την χρονιά του κορωνοϊού ζήσαμε απίστευτες καταστάσεις που εξηγούνται μόνο με δύο λέξεις: Έλλειψη παιδείας!

Και η παιδεία δεν έχει να κάνει με το αν είναι κάποιος επιστήμονας ή εργάτης, αν είναι γιατρός η υδραυλικός, αν είναι αστυνομικός ή διαδηλωτής, η παιδεία έχει να κάνει με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των πολιτών ενός κράτους που θέλει να λέγεται σύγχρονο και κουβαλάει την βαριά κληρονομία του πολιτισμού και της δημιουργίας της δημοκρατίας.

Ας το παραδεχτούμε, όλοι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες πάσχουμε από έλλειψη παιδείας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνία μας και ευτυχώς δεν φταίμε εμείς ή φταίμε εν μέρει. Η παιδεία του λαού μας, η παιδεία των παππούδων και των πατεράδων μας, η παιδεία της μεταπολίτευσης, έχει εξανεμιστεί στους πέντε ανέμους, αφήνοντας μας έκθετους ως λαό, ως χώρα, στις βουλές των όποιων διεθνών συμφερόντων!

Είμαστε ένας μικρός αριθμητικά λαός σε μια πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου. Ένας λαός που άντεξε 200 χρόνια επειδή υπήρχε παιδεία. Μοιάζουμε με το Ισραήλ που είναι ένα μικρό έθνος σε μια επίσης δύσκολη περιοχή, που αντέχει επειδή απλά έχει παιδεία!

Παιδεία, εύκολη λέξη, δύσκολη έννοια! Δύσκολη στην υλοποίηση της επειδή χρειάζεται μάθηση και χρόνο. Χρειάζεται δασκάλους ικανούς να περάσουν στα παιδιά όχι μόνο τη γνώση αλλά και την έννοια της παιδείας. Να τους κάνουν σωστούς πολίτες που δεν είναι πειθήνιοι. Να τους κάνουν πολίτες που γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Πολίτες που διεκδικούν με επιχειρήματα και μέσα από τους θεσμούς και όχι με ξύλο και σπασίματα.

Παιδεία δεν είναι η Ανωτάτη Καταληψιακή που «σπουδάζουν» κάποιοι ελάχιστοι εμποδίζοντας τη λειτουργία πανεπιστημίων. Παιδεία σίγουρα δεν είναι οι ακραίες αντιδράσεις και τα σπασίματα περιουσιών συμπολιτών μας που δεν φταίνε σε τίποτα!

Παιδεία φυσικά δεν είναι και η αντίδραση του αστυνομικού που χτύπησε μανιασμένα τον φοιτητή, όπως παιδεία δεν είναι και των άλλων την επόμενη μέρα που λίγο έλειψε να σκοτώσουν με ξύλο έναν αστυνομικό!

Η έλλειψη παιδείας στη χώρα μας αρχίζει από τα σχολεία. Αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια και στη κοινωνία εν γένει. Αυτό όμως για να διορθωθεί απαιτεί πολιτική βούληση που δυστυχώς δεν υπήρχε χρόνια τώρα και δημιιούργησε μια αμόρφωτη κοινωνικά γενικά. Κυβερνήσεις αριστερές ή δήθεν αριστερές που το μοναδικό μέλημα τους ήταν να έχουν ακολούθους για να τους ψηφίζουν και να έχουν την εξουσία.

Δυστυχώς αν και θα περίμενε κανείς οι δεξιοί καπιταλιστές να μην θέλουν την παιδεία για να έχουν αμόρφωτους «δούλους» στη παραγωγή, στη χώρα μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Γιατί άραγε;

Το άρθρο έγραψε ο Κώστας Μπούρης