ΗΠΑ: «Στοιχεία» ότι η Δαμασκός ετοιμάζει χημική επίθεση στην Ιντλίμπ

ΗΠΑ: «Στοιχεία» ότι η Δαμασκός ετοιμάζει χημική επίθεση στην Ιντλίμπ

Υπάρχουν «πολλά στοιχεία» ότι η συριακή κυβέρνηση προετοιμάζει επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, επεσήμανε ο νέος Αμερικανός σύμβουλος για τη Συρία σήμερα, καθώς προειδοποίησε για τους κινδύνους μια επίθεσης στον τελευταίο, μεγάλο, αναρτοκρατούμενο θύλακα της χώρας.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι έχουμε πάρα πολύ καλούς λόγους να κάνουμε αυτές τις προειδοποιήσεις», δήλωσε ο Τζιμ Τζέφρι, που διορίστηκε στις 17 Αυγούστου από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ειδικός σύμβουλος για τη Συρία, αρμόδιος για να επιβλέπει τις συνομιλίες για την πολιτική μετάβαση στη χώρα.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επίθεση (καθώς τη θεωρούμε) ριψοκίνδυνη κλιμάκωση», τόνισε ο Τζέφρι μιλώντας στους δημοσιογράφους για την κατάσταση στη Συρία στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον διορισμό του.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι προετοιμάζονται χημικά όπλα», υπογράμμισε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «άμεσα και σθεναρά», αν η συριακή κυβέρνηση κάνει χρήση χημικών όπλων στην επιχείρησή της στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Τζέφρι επεσήμανε ότι μια επίθεση από τις ρωσικές και τις συριακές δυνάμεις αλλά και η χρήση χημικών όπλων θα αναγκάσει μεγάλες ροές προσφύγων να καταφύγουν στη νοτιοανατολική Τουρκία ή σε άλλες περιοχές της Συρίας υπό τουρκικό έλεγχο.

Στο μεταξύ η τύχη των ανταρτών της επαρχίας Ιντλίμπ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή των προέδρων του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ρωσία και Ιράν στηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία τους αντάρτες και θεωρεί ότι η σύνοδος αυτή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί μια σφαγή στην Ιντλίμπ.

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις γύρω από την επαρχία αυτή της βόρειας Συρίας προετοιμαζόμενοι για μια ευρεία επιχείρηση.

Με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας ο Άσαντ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανακαταλάβει τον ένα ανταρτοκρατούμενο θύλακα μετά τον άλλο. Η Ιντλίμπ και τα περίχωρά της είναι η μοναδική μεγάλη περιοχή εκτός του ελέγχου της Δαμασκού. Εκεί κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χάγιατ Τάχριρ αλ Σαμ, μια ισλαμιστική συμμαχία υπό μια οργάνωση που έχει δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα. Παρόντες επίσης είναι και τρία εκατομμύρια άμαχοι, το ένα τρίτο εκ των οποίων εσωτερικά εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις.