ΗΠΑ: Σε συναγερμό οι αρχές ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν

ΗΠΑ: Σε συναγερμό οι αρχές ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στις ΗΠΑ οκτώ μέρες πριν από την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Οι εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Καπιτώλιο με οπαδούς του Τραμπ να εισβάλουν στο ιστορικό κτίριο δεν θα πρέπει να επαναληφθούν σε καμία περίπτωση με την Εθνοφρουρά να λαμβάνει εξουσιοδότηση να αναπτύξει έως και 15.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον.

«Ένοπλες διαμαρτυρίες προγραμματίζονται και στις 50 πολιτειακές πρωτεύουσες από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 20 Ιανουαρίου και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 20 Ιανουαρίου», αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του FBI που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του CNN. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως μια πιθανή αποπομπή του Ντ. Τραμπ πριν τη λήξη της θητείας θα πυροδοτήσει νέο κύμα βίας.

Το FBI αναφέρει σε ξεχωριστή δήλωση ότι «οι προσπάθειες του επικεντρώνονται στον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την ανακοπή ατόμων που υποκινούν βία και εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες» και ότι δεν εστιάζουν στους ειρηνικούς διαδηλωτές, αλλά σε εκείνους που «απειλούν την ασφάλεια με χρήση βίας».

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το Μνημείο του Ουάσινγκτον μέχρι τις 24 Ιανουαρίου λόγω συνεχιζόμενων απειλών από ομάδες που στοχεύουν να διαταράξουν την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 του μηνός.

Συνάντηση Τραμπ – Πενς 

Και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, από τον Λευκό Οίκο, ο Ντ. Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται την καθαρή νίκη του Τζο Μπάιντεν προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και γράφοντας την πλέον πολυτάραχη μετάβαση εξουσίας που έγινε ποτέ.

Χθες, ο απερχόμενος πρόεδρος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο οι δύο άνδρες είχαν μια «καλή συζήτηση» στον απόηχο της προσβλητικής για την ιστορία των ΗΠΑ εισβολής στο Καπιτώλιο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο την κυβερνητική πηγή, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εξέφρασε πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν από το πέρας της θητείας του, την 20ή Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς δεν έχει πρόθεση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων άρχισε χθες τη συζήτηση παραπομπής του Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης σε βία».