ΗΠΑ: Ο Τραμπ δίνει νέες χάρες για να προστατέψει εαυτόν και συνεργάτες

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δίνει νέες χάρες για να προστατέψει εαυτόν και συνεργάτες

Αποφασισμένος να διασώσει όσους περισσότερους από τους φίλους, συνεργάτες και συμμάχους του πριν αποχωρήσει από την εξουσία είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, που το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι δίνει χάρη ή μειώνει τις ποινές σε ακόμη 29 άτομα.

Μεταξύ αυτών ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Πολ Μάναφορτ, που έχει καταδικαστεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τη Ρωσία, ο επί χρόνια φίλος και συνεργάτης του Ρότζερ Στόουν, επίσης καταδικασθείς για την ίδια υπόθεση, και ο πατέρας του γαμπρού και στενού συμβούλου του, Τζάρεντ Κούσνερ. Επίσης, έδωσε χάρη στη Μάργκαρετ Χάντερ, σύζυγο του Ντάνκαν Χάντερ, που πήρε χάρη από τον απερχόμενο πρόεδρο την Τρίτη.

Την Τρίτη, είχε δώσει χάρη ή είχε μειώσει τις ποινές σε ακόμη 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο πρόσωπα που είχαν αποδεχθεί την ενοχή τους για εμπλοκή στην υπόθεση της ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016, στη διάρκεια της έρευνας που διεξήγε ο ειδικός εισαγγελέας Μιούλερ. Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο Τζορτζ Παπαδόπουλος και ο Αλεξάντερ φαν ντερ Ζβααν, Ολλανδός δικηγόρος για γαμπρός του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Χέρμαν Χαν. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, που φέρεται ότι ωφελήθηκε από τη ρωσική παρεμβολή στις εκλογές και ότι προσπάθησε να εμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης, η ρωσική εμπλοκή ήταν «απάτη» και «fake news», παρά το γεγονός ότι η έρευνα δεν τον αθώωσε ποτέ, αλλά δεν παραπέμφθηκε γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι τον στήριξαν στη Γερουσία.

Ιράκ: Δεν υπάρχει δικαιοσύνη

Μεταξύ όσων πήραν προεδρική την Τρίτη ήταν και καταδικασθέντες για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ το 2007, μισθοφόροι της εταιρείας Blackwater που σκότωσαν εν ψυχρώ 14 αμάχους, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 9 ετών.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την αντίδραση των οικογενειών αυτών των ανθρώπων, οι οποίες εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση με την οποία αναφέρουν ότι «τελικά δεν υπάρχει δικαιοσύνη».

Ο Άντιλ αλ-Χαζάλι, του οποίου ο πατέρας ήταν μεταξύ των θυμάτων, κάλεσε τους Αμερικανούς «να σταθούν στο πλάι μας. Εγώ έχασα τον πατέρα μου, αλλά χάθηκαν άδικα γυναίκες και παιδιά. Καλώ την αμερικανική κυβέρνηση να ξαναδεί αυτή την απόφαση, γιατί διαφορετικά τα αμερικανικά δικαστήρια θα χάσουν το κύρος τους. Ο Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να δίνει χάνει σε δολοφόνους αθώων ανθρώπων».

Από την πλευρά του ο Δρ Χαϊντάρ Αλ-Μπαρζαντζί, Ιρακινός ερευνητής και ακαδημαϊκός, τόνισε ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ «είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ιρακινό νόμο, αυτού του είδους οι εγκληματίες μπορούν να πάρουν χάρη μόνο αν προηγουμένως τους συγχωρέσουν οι οικογένειες των θυμάτων». Και ενθάρρυνε τις οικογένειες να «ζητήσουν επισήμως από τον Τζο Μπάιντεν, όταν αναλάβει, να ανατρέψει την απόφαση».

«Δώρο» με ανταλλάγματα

Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, η απονομή χάρης από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν έγινε σε πλήρεις συνθήκες καλής πίστης. Κατ’ αρχάς δεν προστατεύει τους ανθρώπους αυτούς από νέες διώξεις αν αποφασίσουν να τους δικάσουν οι πολιτειακές αρχές για εγκλήματα και αδικήματα στο έδαφός τους. Ο περιφερειακός εισαγγελέας του Μανχάταν έχει προσπαθήσει δύο φορές να ασκήσει δίωξη κατά του Πολ Μάναφορτ για «εγκλήματα κατά του λαού της Νέας Υόρκης» αλλά του έθεταν εμπόδια δικαστές που προσπαθούσαν να προστατέψουν τον συνεργάτη του προέδρου. Ωστόσο, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει.

Σύμφωνα επίσης με δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, οι απονομή χάρης στους Φλιν και Μάναφορτ συνδέεται και με το γεγονός ότι οι ομοσπονδιακές αρχές τους πλησίασαν με σκοπό να καταθέσουν στην έρευνα για πιθανή εμπλοκή του απερχόμενου προέδρου στο ρωσικό σκάνδαλο. Η πληροφορία αυτή έχει έρθει στο φως από του New York Times ήδη από το 2018 και σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Άνταμ σιφ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, «όταν γινόταν η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει χάρη στον Μάναφορτ, ο οποίος αμέσως μετά απέσυρε τη συνεργασία του με το FBI και τους εισαγγελείς. Τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε συγχαρητήρια που δεν έγινε “προδότης”».