ΗΠΑ: Μια Τρίτη γεμάτη πρωτιές στην κούρσα για τις ενδιάμεσες εκλογές

ΗΠΑ: Μια Τρίτη γεμάτη πρωτιές στην κούρσα για τις ενδιάμεσες εκλογές

Πριν εργαζόταν στον χώρο της ενέργειας. Χτες το βράδυ έγινε ο πρώτος τρανσέξουαλ υποψήφιος κυβερνήτης για πολιτεία των ΗΠΑ. Η Κριστίν Χάλκβιστ επικράτησε άλλων τριών υποψηφίων – μεταξύ των οποίων κι ενός 14χρονου αγοριού του Ίθαν Σόνεμπορν, ο οποίος μπόρεσε να διεκδικήσει την εκλογή του διότι το Σύνταγμα της Πολιτείας δεν έχει ηλικιακό όριο για τη θέση του κυβερνήτη- και θα είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την πολιτεία του Βερμόντ. Θα αντιμετωπίσει τον Νοέμβριο τον τωρινό κυβερνήτη, τον Ρεπουμπλικάνο Φιλ Σκοτ.

Οι άνθρωποι αυτοί που δίνουν νέο αέρα μαζί και με τα υπόλοιπα στελέχη είναι οι ελπίδες του Δημοκρατικού Κόμματος για μια νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές με σκοπό να κερδίσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και έτσι να μπορέσουν να ανακόψουν τη νομοθετική ατζέντα του προέδρου Ντόλαντ Τραπμ.

Η πρωτιά της Χάλκβιστ έρχεται σε μια εκλογική χρονιά στην οποία έχει σημειωθεί ρεκόρ υποψηφιοτήτων της κοινότητας των Γκέι, των Λεσβιών, των Τρανσέξουαλ. Επίσης είναι και μια χρονιά με ρεκόρ γυναικείων υποψηφιοτήτων τόσο για κυβερνήτες όσο και για βουλευτές. Φέτος τουλάχιστον 43 τρανσέξουαλ διεκδίκησαν κάποια πολιτική θέση σε κάθε επίπεδο και σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.  Η Χάλκβιστ είπε πως το Βερμόντ είναι η ελπίδα για τη χώρα, η διεύρυνση των ηθικών αξιών. Πως αγαπάει «το Βερμόντ γιατί κοιτάει πέρα από την επιφάνεια. Εγώ απλώς έτυχε να είμαι ένας αρχηγός που είναι τρανσέξουαλ. Και οι κάτοικοι του Βερμόντ το γνωρίζουν αυτό» κατέληξε.

Η επικράτηση της Χάλκβιστ και η πρωτιά της συνέπεσε, όπως λέει το BBC και με άλλες χτεσινοβραδινές πρωτιές: Μια πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία κέρδισε τη δική της μάχη στη Μινεσότα όπως επίσης και μια δασκάλα στο Κονέκτικατ ο οποίος μπορεί να γίνει η πρώτη Αφροαμερικανή του Δημοκρατικού Κόμματος για το Κονέκτικαν στο Κογκρέσο. Η Ιλχάν Ομάρ η Σομαλή που έφτασε στις ΗΠΑ ως έφηβη νίκησε την υποψηφιότητα για το Δημοκρατικό Κόμμα. Στα 36της χρόνια έχει πολλές πιθανότητες να γίνει η πρώτη γυναίκα μουσουλμάνα του Κογκρέσου. Είπε πως χτες νίκησαν επειδή κατάφεραν να δεσμεύσουν και να ενισχύσουν την κοινότητά τους.

Η Γιαχάνα Χέις, η δασκάλα από το Κονέκτικατ είχε αποκτήσει τον τίτλο της δασκάλας του 2016, κέρδισε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη θέση που έμεινε κενή όταν η Ελίζαμπεθ Έστι η οποία παραιτήθηκε έπειτα από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης και κακοδιαχείρισης που ξέσπασε στη διάρκεια της θητείας της.

Μαζί τους και ο Μπέρνι Σάντερς ο οποίος πέρασε εύκολα τους προκριματικούς για τη θέση του Βερμόντ στη Γερουσία.Ο 76χρονος πάντως Σάντερς δεν έχει αποκλείσει την περίπτωση να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία το 2020. Και πάλι όμως θα το κάνει ως ανεξάρτητος αλλά με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος. Αν εκλεγεί τον Νοέμβριο ο Σάντερς θα αυξήσει το ρεκόρ του που θέλει να είναι ο ανεξάρτητος με τη μακροβιότερη πορεία στην ιστορία του Κογκρέσου.

 

Δ.Μ.