ΗΠΑ: Η Ρωσία διεξάγει επιχείρηση για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των μεξικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Η Ρωσία διεξάγει επιχείρηση για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των μεξικανικών εκλογών

Η ρωσική κυβέρνηση διεξάγει μια επιχείρηση η οποία έχει αντικειμενικό σκοπό να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος στο Μεξικό και να προκαλέσει διχασμό στη χώρα, υποστήριξε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της μεξικανικής εφημερίδας Reforma.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για ένα απόσπασμα ομιλίας του Μακμάστερ στο Ίδρυμα Τζέιμσταουν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας είχε υποστηρίξει πως ήδη υπάρχουν αποδείξεις για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο στο Μεξικό.

«Έχουμε δει πως πρόκειται για μια προσπάθεια με τη χρήση εξελιγμένων τεχνικών για να πολωθούν δημοκρατικές κοινωνίες, για να τεθούν αντιμέτωπες κοινότητες μέσα σε αυτές τις κοινωνίες», ανέφερε ο Μακμάστερ σε αυτή την ομιλία που έκανε την 15η Δεκεμβρίου, το περιεχόμενο της οποίας δεν είχε επισημανθεί πριν το εντοπίσει ένας δημοσιογράφος της Ρεφόρμα.

«Έχουμε ήδη δει, στην πραγματικότητα, τα πρώτα σημάδια και στην προεκλογική εκστρατεία (σε εξέλιξη) στο Μεξικό», ανέφερε ο στρατηγός Μακμάστερ.

Δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, στο συγκεκριμένο απόσπασμα, όσον αφορά το πώς η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση των εκλογών στο Μεξικό, ή υπέρ ποίου.

Ο Χ. Ρ. Μακμάστερ επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη χρήση από τη Ρωσία εξελιγμένων εργαλείων στο Διαδίκτυο για την διασπορά προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι έχει αποπειραθεί να επέμβει σε εκλογικές διαδικασίες σε άλλες χώρες καθ’ οιονδήποτε τρόπο.