ΗΠΑ: Ζητούν δικαιοσύνη λίγο πριν την έναρξης της δίκης για τον Φλόιντ

ΗΠΑ: Ζητούν δικαιοσύνη λίγο πριν την έναρξης της δίκης για τον Φλόιντ

Στην έναρξη της δίκης του λευκού αστυνομικού για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα. Ο Ντέρεκ Σόβιν κατηγορείται για φόνο και ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η δίκη του, που θα αποτελέσει επίσης δίκη των μεθόδων της αστυνομίας, αρχίζει σήμερα με τη διαδικασία επιλογής του σώματος των ενόρκων.

Χθες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία χθες απαιτώντας «δικαιοσύνη», στη Μινεάπολη, όπου στις 25 Μαΐου ο 46χρονος Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός αφού ο κατηγορούμενος πίεζε με το γόνατό του το λαιμό του επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια της σύλληψης προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών ενάντια στην αστυνομική βία και το ρατσισμό στις ΗΠΑ αλλά και εκτός των συνόρων.

Πίσω από ένα λευκό ομοίωμα φερέτρου καλυμμένο με κόκκινα τριαντάφυλλα, το ετερόκλιτο πλήθο, παρέμεινε σιωπηλό στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας σπάζοντας τη σιωπή μόνο για να φωνάξει «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη!».

Έχοντας στην κεφαλή ένα πανό με τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ – «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»- οι διαδηλωτές έφτασαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, όπου θα αρχίσει σήμερα η δίκη.

Ελεύθερος;

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, πολλοί από τους συγκεντρωμένους δεν έκρυψαν πως φοβούνται ότι ο Ντέρεκ Σόβιν θα αφεθεί ελεύθερος μετά τη δίκη, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες.

«Ελπίζω ότι το νομικό μας σύστημα θα επιτρέψει να παρουσιαστούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και ότι θα καταδικαστεί, αλλά δεν το πιστεύω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπίλι Τζιν Βανάιτ, 43χρονη αφροαμερικανίδα.

«Αν τον αφήσουν ελεύθερη, θέλω να βγει ακόμα περισσότερος κόσμος στους δρόμους», πρόσθεσε, κρίνοντας πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε «κλήση αφύπνισης» και σημειώνοντας πως θέλει οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε δικαιοσύνη αλλά, εξαιτίας του παρελθόντος και της αποστροφής του κόσμου για την αλλαγή, δεν ξέρω τι να περιμένω», συμπλήρωσε η Άλι Τζέικοξ, 36χρονη Αφροαμερικανίδα, υπενθυμίζοντας ότι οι καταδίκες αστυνομικών είναι πολύ σπάνιες στις ΗΠΑ.

«Φρούριο»

Λόγω της ανησυχίας για το ξέσπασμα επεισοδίων στο περιθώριο των ακροαματικών διαδικασιών, το κτίριο θυμίζει στρατόπεδο: περιβάλλεται από αγκαθωτά συρματοπλέγματα και τσιμεντένια μπλοκ. Έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς για τη φύλαξή του.

Η ετυμηγορία δεν αναμένεται να απαγγελθεί πριν από τα τέλη του Απριλίου.