Ημίμετρο η αύξηση των γραμμών εκτελωνισμού – Στην 24ωρη λειτουργία επιμένει ο ΟΛΘ

Ημίμετρο η αύξηση των γραμμών εκτελωνισμού – Στην 24ωρη λειτουργία επιμένει ο ΟΛΘ

Την άμεση ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση της γ΄ βάρδιας στο Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης ζητά με ανακοίνωση του η διοίκηση του ΟΛΘ, παρά την αύξηση των γραμμών εκτελωνισμού που προχώρησε νωρίτερα η ΑΑΔΕ, μετά από διαβουλεύσεις του νέου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΘ, Σωτήρη Θεοφάνη και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

 

Διαβάστε σχετικά: Σε πέντε αυξάνονται οι γραμμές εκτελωνισμού στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

 

Η ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΛΘ δείχνει ξεκάθαρα ότι η απόφαση της ΑΑΔΕ θεωρείται ημίμετρο και δεν ικανοποιεί τα συμφωνημένα των επενδυτών με το δημόσιο που προβλέπουν 24ωρη λειτουργία των τελωνειακών υπηρεσιών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι την απόφαση της ΑΑΔΕ για την κατάργηση της γ΄ βάρδιας έχουν καταδικάσει επιμελητήρια, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κ.Μ. και άλλοι φορείς.

Πρόκειται για μια απόφαση αναχρονιστική που λειτουργεί ως αντίποδας στη ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Ευρώπης που η τελωνειακή υπηρεσία δεν είναι σε 24ωρη λειτουργία.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΛΘ:

«Η ΟΛΘ ΑΕ, σε σχέση με την πρόσφατη Απόφαση του κ. Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την κατάργηση της Γ΄ βάρδιας του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, και ύστερα από αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, επισημαίνει τα εξής:

 

  1. Η μεγάλη επένδυση της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΘ ΑΕ στηρίχθηκε στην αυτονόητη προϋπόθεση ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λειτουργία του Λιμένα της Θεσσαλονίκης σε 24ωρη βάση.

 

  1. Η κατάργηση της Γ’ βάρδιας λειτουργίας του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης δημιουργεί εξ αντικειμένου ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών της ΟΛΘ ΑΕ. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή της εν λόγω Απόφασης πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα.

 

  1. Η ΟΛΘ ΑΕ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενός προγράμματος εκτάκτων επενδύσεων για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 τα προς εξαγωγή Εμπορευματοκιβώτια να αποθηκεύονται προσωρινά εντός του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

 

  1. Παράλληλα, η Διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ, σε πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ, ζήτησε την ουσιαστική ενίσχυση του διατιθέμενου προσωπικού του Α’ Τελωνείου για την εξυπηρέτηση των αιχμών λειτουργίας της Πύλης 16 κατά τη διάρκεια της Α’ και Β΄ βάρδιας. Αναμένεται η ΑΑΔΕ να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο αίτημα».