Ζ. Ζάεφ: Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμα.

Ζ. Ζάεφ: Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμα.

Μπορεί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ να προχωρά στην αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου τους και της εθνικής οδού, αλλά απ΄ότι φαίνεται είναι δύσκολο έως απίθανο να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές και ιδίως σε ότι αφορά το Σύνταγμα της χώρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως η χώρα του επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά όχι με κάθε τίμημα τονίζοντας πως δεν βλέπει “κανένα λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας” ενώ υπογράμμισεε πως “στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η “Μακεδονία” άλλαξε το σύνταγμα της το 1993, ενσωματώνοντας, το άρθρο 2 στην παράγραφο 49. Έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ότι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η “Μακεδονία” θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ. Οποιαδήποτε λύση πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι «δεν υπάρχει δίλημμα».

«Χθες δήλωσα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία. Αυτή η δήλωση βασίζεται στις προσδοκίες μου από τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις, στα βήματα που πρέπει να γίνουν και στο πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας κλπ. Παραμένουμε στη θέση μας ότι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι ζωτικής σημασίας ζητήματα στη διαδικασία επίλυσης», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστέψτε με, ξέρω τι είναι πιθανό και πόσες παραχωρήσεις είναι αποδεκτό να κάνουμε. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε πολλά για να βρεθεί λύση στην 25ετη διαμάχη, αλλά όχι με κάθε τίμημα», κατέληξε ο κ. Ζάεφ.