Ζόραν Ζάεφ: “Μακεδονία” το όνομά μας χωρίς λύση erga omnes! Αλυτρωτισμός και στην Ελλάδα!

Ζόραν Ζάεφ: “Μακεδονία” το όνομά μας χωρίς λύση erga omnes! Αλυτρωτισμός και στην Ελλάδα!

Όχι λύση “erga omnes”, αλλά διατήρηση του ονόματος “Μακεδονία” και του Συντάγματος προς χρήση στο εσωτερικό των Σκοπίων, με διεθνή χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί με την Ελλάδα, επιθυμεί ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζόραν ΖΖάεφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που αναμετέδωσε το πρακτορείο ΜΙΑ.

Ο κ. Ζάεφ, εξέφρασε την πεποίθηση πως «υπάρχει πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα» με εκκρεμή τα θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση. «Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», πρόσθεσε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς για ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας.

Αναφερόμενος σε ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες διαμορφώσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που όπως είπε… «ισχύει και για την Ελλάδα».