Ζάεφ προς Ελλάδα: «Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς»

Ζάεφ προς Ελλάδα: «Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς»

Μήνυμα προς εκείνους που αντιδρούν στην Ελλάδα, σχετικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό, έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σε χθεσινοβραδινή διάλεξή του στο Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής, στη Βιέννη, σε σχετική ερώτηση για το μήνυμα που θέλει να στείλει, ο Ζάεφ απάντησε:

«Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη, ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, «που αποτελεί ιστορικό επίτευγμα».

Ακόμη, κάλεσε την αντιπολίτευση στη χώρα του να στηρίξει, για το καλό τού λαού, τη συμφωνία, η οποία, όπως σημείωσε -τόσο στη διάρκεια της διάλεξής του, όσο και απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις του κοινού- έγινε γιατί η χώρα του θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Γιατί με τη συμφωνία αυτή, όπως είπε, θα έχει ένα καλύτερο μέλλον η πΓΔΜ, γιατί θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και επίσης θα είναι προς συμφέρον της Ευρώπης.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, ο Ζάεφ τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία στηρίζει το 75% των πολιτών της, έχει ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ενισχυθεί περισσότερο η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, ενώ μία ανακοίνωση της έναρξής τους από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες της χώρας του.

Για το αίτημα ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλειά της, όμως πρόσθεσε πως η χώρα του δεν έχει χρήματα για εξοπλισμούς, αλλά έχει χρήματα μόνον για το κοινωνικό της σύστημα, την Υγεία και την Παιδεία.