Ζήτημα ωρών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μέι – Πτώση σημειώνει η στερλίνα

Ζήτημα ωρών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μέι – Πτώση σημειώνει η στερλίνα

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μειοψηφίας προχωρά η Τερέζα Μέϊ, μετά την αναγκαστική παραίτηση του αντιπροέδρου Ντάμιαν Γκριν, υπό το βάρος του σεξουαλικού σκανδάλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τερέζα Μέι αναμένεται να διατηρήσει ανέπαφο τον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησής της όπως για παράδειγμα τον Μπόρις Τζόνσον, υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, τον υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και την υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ράντ.

Έπειτα από το σκάνδαλο με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, η Μέι εκτός από τον πρώην υπουργό Μάικλ Φάλον, έχασε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησή της Ντάμιαν Γκριν, ο οποίος ήταν και προσωπική της επιλογή.

Ένα όνομα το οποίο ακούγεται πως προορίζεται για αυτή τη θέση, είναι ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, παρά την αρνητική εικόνα που υπάρχει αναφορικά με την αποτυχία που του χρεώνουν για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η Μέι θα δημιουργήσει μια νέα θέση για να προσφέρει τακτική ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με την προετοιμασία για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μια εμπορική συμφωνία – ένα αποτέλεσμα που η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να αποφύγει, αλλά σε κάθε περίπτωση εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης και για το ενδεχόμενο αυτό.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινείτο σήμερα η στερλίνα έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στον ανασχηματισμό του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου, αν και οι περισσότεροι δήλωσαν ότι, εκτός κι αν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, οι αλλαγές δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το βρετανικό νόμισμα.

Η στερλίνα κινείται μεταξύ 1,30 και 1,36 δολαρίου από τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με χρηματιστές θα χρειαστούν σημαντικές νέες εξελίξεις στις συζητήσεις για το Brexit – ή μια σειρά ισχυρών οικονομικών στοιχείων που θα επισπεύσουν την αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας – προκειμένου το νόμισμα να ξεφύγει από αυτό το εύρος.

Σήμερα σημείωσε πτώση 0,3% στο 1,3530 δολάριο. Έναντι του ενιαίου νομίσματος, η λίρα σημείωσε άνοδο 0,1% στις 88,61 πένες.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters