Ζέρβας: «Διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση και οικονομική προοπτική για τη Θεσσαλονίκη»

Ζέρβας: «Διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση και οικονομική προοπτική για τη Θεσσαλονίκη»

«Σεβόμαστε τις επιταγές της επιστήμης, όμως διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξέφρασε και από το βήμα της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το λιανεμπόριο τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι λαμβάνονται αποφάσεις για την πόλη, ερήμην των αρχών αλλά και των ανθρώπων της.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «το πρόβλημα πλέον δεν είναι μόνο υγειονομικό. Είναι ΚΑΙ κοινωνικό, ΚΑΙ οικονομικό», συμπληρώνοντας ότι «οι αντοχές των πολιτών είναι πεπερασμένες».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «συνολικά, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τα έχει πάει συγκριτικά καλά», τονίζοντας ότι «αυτή είναι μία νίκη όλων μας, πρωτίστως των πολιτών αλλά και των γιατρών, των επιστημόνων, της Πολιτείας».

Αναφερόμενος δε στη στάση του δήμου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για «στάση σοβαρότητας και ευθύνης». «Πριν ένα χρόνο πήραμε σκληρές αποφάσεις. Κλείσαμε μαζί με τον Περιφερειάρχη και την Πολιτική Προστασία τη Ν. Παραλία γιατί ο ιός ήταν άγνωστος. Έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο. Ο κόσμος με μεγάλη αίσθηση ευθύνης συμμορφώθηκε με τα μέτρα, ήταν εφικτή η τήρησή τους γιατί οι ίδιοι οι πολίτες ένιωθαν αυτήν την ανάγκη.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά η κατάσταση είναι διαφορετική. Σήμερα μαζεύουμε τόνους σκουπιδιών από εκεί – αυτό κάτι σημαίνει. Η προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας πήγε σε μάκρος και αυτό έχει αλλάξει πολλά δεδομένα. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, γνωρίζουμε πόσο επηρεάζεται η κινητικότητα, πόσο αυξάνεται ο ρυθμός μετάδοσης με συγκεκριμένες δραστηριότητες και λειτουργίες. Όπως όμως γνωρίζουμε ότι οι αντοχές των πολιτών είναι πεπερασμένες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε επίσης στο τρόπο με τον οποίο η πόλη έχει πληγεί, σημειώνοντας ότι αυτό συνέβη σε τουλάχιστον 3 φάσεις. «Η δομή και η διάρθρωση της οικονομίας της, την κάνουν ευάλωτη σε αυτές τις συνθήκες. Οικογενειακός τρόπος ζωής, εστίαση, διασκέδαση, φοιτητές, τουρισμός, ΔΕΘ και παρατεταμένο lockdowwn αθροίζονται σε ένα μείγμα δύσκολο» τόνισε.

Μιλώντας για τους εμπόρους και τα αιτήματα που αυτοί διατυπώνουν, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει βάλει πλάτη, τηρεί τα μέτρα, αποδέχεται την οικονομική ζημία για χάρη της δημόσιας υγείας και ορθά πράττει. Διεκδικεί όμως να διατυπώσει τα δικά του αιτήματα».

Σχετικά με τα «έξυπνα μέτρα» που τέθηκαν σε ισχύ από την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι «έξυπνα μέτρα δεν σημαίνει καθόλου μέτρα» και ζήτησε «νέα στάθμιση υπέρ του λιανεμπορίου». «Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως αποφασίστηκε για όλη τη χώρα και σωστά, είναι μία απόφαση με συγκεκριμένη λογική. Λογική που δεν ικανοποιεί μόνο οικονομικά κριτήρια αλλά και υγειονομικά. Όπως για παράδειγμα το άνοιγμα κομμωτηρίων προ 2 εβδομάδων. Το ίδιο ζητάμε και τώρα. Άνοιγμα λιανεμπορίου με click away. Μια ελληνική αλλά επιτυχημένη πατέντα! Είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης που ίσως ωφελεί και την ψυχική υγεία. Η Πολιτεία, όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, πρέπει να διοχετεύσουμε την κινητικότητα, προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής τοποθέτησής του, ο κ. Ζέρβας χαιρέτισε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, ενώ συνεχάρη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την δική του πρωτοβουλία, σημειώνοντας σκωπτικά ότι «εδώ στη Θεσσαλονίκη, προτείνουμε λύσεις και δεν κάνουμε μόνο καταγγελίες ή διαμαρτυρίες»!

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε την εισήγησή του στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το λιανεμπόριο με τρία αιτήματα, τα οποία είναι:

1ο άμεση οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές στη βάση όχι όμως των εθνικών προβλέψεων και της συλλογικής πρόνοιας αλλά εξειδικευμένα, ”εξατομικευμένα” για τη Θεσσαλονίκη. «Οι πρωινές εξαγγελίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και καλώ τον εμπορικό κόσμο να τις συνυπολογίσει. Δείχνουν ότι η φωνή της πόλης ακούστηκε. Τα επιδόματα όμως δεν αντικαθιστούν τους τζίρους» σχολίασε.

2ο την επανεξέταση της εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από την παράταση του lockdown και την επαναλειτουργία της αγοράς με μέτρα, κανόνες, ρυθμίσεις αυστηρές και ελέγχους. «Αν αυτό δεν είναι εφικτό σήμερα, ζητώ τη συνεχή ενημέρωση και επαναξιολόγηση της απόφασης ανά 3-4 ημέρες ώστε να φτάσουμε άμεσα στην επαναλειτουργία» είπε.

3ο την σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της πόλης μεσοπρόθεσμα μέσα από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επόμενου διαστήματος (ταμείο ανάκαμψης – Τρίτσης κοκ). «Ζητάμε δηλαδή να μπει η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό να μεταφραστεί είτε σε επιτάχυνση έργων υποδομής, είτε σε υλοποίηση project κατά προτεραιότητα. Project που θα τονώσουν μεσοπρόθεσμα την οικονομία της πόλης» κατέληξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.