Ζάεφ όπως Τσίπρας: “Δεν είμαστε μοναδικοί κληρονόμοι του Μ.Αλεξάνδρου”!

Ζάεφ όπως Τσίπρας: “Δεν είμαστε μοναδικοί κληρονόμοι του Μ.Αλεξάνδρου”!

Δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς περί της ονομασίας της χώρας του ως τον Ιούνιο του 2018 και φυσικά πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, διαβλέπει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha». Ο κ. Ζάεφ κατέστησε σαφές, πως δεν έχει “κόκκινες γραμμές”, αλλά παράλληλα, εκδήλωσε πρόθεση… συνδιαχείρισης της ιστορικής κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, “πατώντας” σε φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη ομιλία του εκμεταλλευόμενος άριστα το “δώρο” του Έλληνα πρωθυπουργού.

Προτίμησε να απαντήσει διπλωματικά στην ερώτηση αν θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στη χώρα του για το θέμα της ονομασίας, σημειώνοντα πως είναι απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών αλλά και της αντιπολίτευσης. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως η αντιπολίτευση της χώρας του θα συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα, μετέχοντας στην απόφαση για την επίλυση του ζητήματος.

Θέλησε να απευθύνει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στην Ελλάδας, ότι «πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και βούληση, ώστε οι δύο χώρες να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις και να είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι και στο εσωτερικό των χωρών μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα για να λυθεί το πρόβλημα».

Χαρακτήρισε ως «θετική ελπίδα αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καμμένος, ότι αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών, και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση». Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να συναντηθεί και με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας και με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά φυσικά αφού συναντηθεί πρώτα, όπως επισήμανε, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα η ηγεσία της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» των Σκοπίων, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι «εγώ με κάθε τρόπο θέλω να επιδείξω φιλία με τους γείτονές μου, τους πολίτες της Ελλάδας και υπό αυτό το πνεύμα, αν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα, είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και γι’ αυτό το θέμα, γιατί αν οι πολίτες των δύο χωρών το αποδεχθούν, κατανοήσουν και αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας που έχει η συνεργασία των δυο χωρών και πόσο ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να είναι».

Ωστόσο, επαναλαμβάνοντας μια φράση copy-paste από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελιγράδι, πρόσθεσε: “Δεν είμαστε οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μ.Αλεξάνδρου”.

Εξέφρασε δε την ελπίδα, “Μ.Αλέξανδρος να είναι το στοιχείο που θα μας ενώσει”.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον μια πυριτιδαποθήκη και διαμήνυσε ότι ήρθε πλέον η ώρα να υιοθετήσουν ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία και ελεύθερη διακίνηση πολιτών και ιδεών.