Ζάεφ: «Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές – Με τη Συμφωνία των Πρεσπών αφήνουμε πίσω το παρελθόν»

Ζάεφ: «Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές – Με τη Συμφωνία των Πρεσπών αφήνουμε πίσω το παρελθόν»

Αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος που θα κρίνει το ευρώ-ατλαντικό μέλλον της χώρας του, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος, ο κ, Ζάεφ μίλησε για ιστορική συμφωνία που ελπίζει να γίνει σεβαστή από όλους στέλνοντας, έτσι, κι ένα έμμεσο μήνυμα στην Ελλάδα.

Σχετικά με το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, είπε  , «είναι ένα δημοψήφισμα για το μέλλον, ένα δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία της χώρας μου» είπε, εκφράζοντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ε.Κ. την ευγνωμοσύνη του για την «ιστορική δυνατότητα», που – όπως είπε – δίνεται στη χώρα του «να ολοκληρώσει την πορεία της προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», αλλά και τις ευχαριστίες του προς τα μέλη και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. για την «υποστήριξη» που έλαβε η κυβέρνησή του εν όψει του δημοψηφίσματος.

Τονίζοντας την κρισιμότητα της συγκυρίας για τη χώρα του, ανέφερε,  «είμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στην πορεία προς μία ιστορική πρόκληση» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «το επόμενο βήμα ώστε να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και να ολοκληρώσει τα εκκρεμή κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.».

Υποστήριξε ακόμη πως η πλειονότητα των Σκοπιανών «νιώθουν Ευρωπαίοι» και «επιθυμούν διακαώς» την ένταξη στην Ε.Ε. «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου» ανέφερε, ενώ υπογράμμισε τη «μεγάλη συναίνεση» που υπάρχει στην χώρα του σε ό,τι αφορά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε «εξαιρετικό υπόδειγμα διμερούς συνεργασίας» τη συμφωνία τον Πρεσπών, η οποία – όπως είπε –είναι προς όφελος και των δύο κρατών. Σημείωσε πάντως ότι ήταν μία «συμβιβαστική συμφωνία» ώστε «να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον».