Ε.Ε.: Κυρώσεις σε τρίτες χώρες για μη επαναπατρισμό μεταναστών

Ε.Ε.: Κυρώσεις σε τρίτες χώρες για μη επαναπατρισμό μεταναστών

Κυρώσεις εις βάρος χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχονται επαναπατρισμούς μεταναστών στους οποίους δεν παραχωρείται άσυλο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταρτίζοντας οδηγία με όρια στις βίζες για τους αξιωματούχους τους και κατόπιν για τους κατοίκους.

Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, στις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν θα δίνονται πολύ λιγότερες βίζες σε μέλη των ελίτ τους -διπλωμάτες, ή πρόσωπα με υπηρεσιακά διαβατήρια- για μια περίοδο αρχικά τριών μηνών. Εάν αυτό δεν φέρνει αποτέλεσμα, θα μειώνονται επίσης οι θεωρήσεις εισόδου που δίνονται στους πολίτες κάθε χώρας.

Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η άφιξη σχεδόν δύο εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική από το 2015 και μετά, έχει προκαλέσει πολιτικούς σεισμούς σε όλη την Ευρώπη, όπου πολλές κυβερνήσεις δέχονται όλο και πιο έντονες πιέσεις να επαναπατρίζουν περισσότερους εξ όσων δεν λαμβάνουν άσυλο ή καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να εξασφαλιστεί η συνεργασία των χωρών διέλευσης και των χωρών καταγωγής των μεταναστών, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές κρίσεις ή προβλήματα ασφαλείας. naftemporiki.gr