Ευρωπαϊκή έκκληση στον Τραμπ για διαφύλαξη της συμφωνίας με το Ιράν

Ευρωπαϊκή έκκληση στον Τραμπ για διαφύλαξη της συμφωνίας με το Ιράν

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία υπέβαλαν κοινή δήλωση προς τον Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη, προκειμένου να διατηρήσουν το σύμφωνο που θα σταματήσει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, μια ημέρα πριν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή εκ νέου κυρώσεων στο Ιράν.

Σε έντονη αντίθεση με την άποψη του Τραμπ ότι το σύμφωνο του 2015 ήταν “η χειρότερη διαπραγμάτευση ποτέ”, οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών και η διπλωμάτης της ΕΕ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν ανυψωμένες.

“Είμαστε σύμφωνοι σε αυτή την προσέγγιση, θέλουμε να προστατεύσουμε (τη συμφωνία) από κάθε πιθανή απόφαση που θα μπορούσε να την υπονομεύσει”, δήλωσε ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ της Γερμανίας, ομού με τους γάλλους και βρετανούς ομολόγους του και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Γιάβαντ Ζάριφ.

“Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε αυτό για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε μια εποχή που άλλα μέρη του κόσμου συζητούν πώς να τα αποκτήσουν”, δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε για να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον πριν ο Τράμπ αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου τις πετρελαϊκές κυρώσεις που έχουν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. [nS0N1O400B] Εάν συμβεί αυτό, το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι πλέον δεσμευμένο από το σύμφωνο και θα μπορούσε να επιστρέψει στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου. [nL8N1P52PF]

Ο Ζάριφ ανέφερε ότι η συνάντηση έχει δείξει «ισχυρή συναίνεση» ότι το Ιράν θα συμμορφωνόταν με το σύμφωνο, έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει τα οικονομικά του οφέλη και «κάθε κίνηση που υπονομεύεται είναι απαράδεκτη».

“Οι Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία και η ΕΕ έχουν πλήρη επίγνωση ότι η συνεχιζόμενη συμμόρφωση του Ιράν εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση των ΗΠΑ”, πρόσθεσε ο Ζάριφ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επωφεληθεί από την ανανέωση του εμπορίου με το Ιράν καθώς οι κυρώσεις έχουν αρθεί, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εμπόδια στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα με την Ισλαμική Δημοκρατία λόγω άλλων κυρώσεων που δεν σχετίζονται με το πυρηνικό ζήτημα.