Ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη Τουρκία – Άγκυρα και Βερολίνο αλληλοκατηγορούνται για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο

Ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη Τουρκία – Άγκυρα και Βερολίνο αλληλοκατηγορούνται για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο

Την στιγμή που οι ευρωβουλευτές στο σύνολο του καταδικάζουν την Τουρκία για τις ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά της παρουσίας Ερντογάν στα Βαρώσια, η Τουρκία και η Γερμανία ανταλλάσσουν κατηγορίες για τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου με το Βερολίνο να κατηγορεί την Άγκυρα.

Στην Ευρωβουλή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ επανέλαβε τη στήριξη της Ένωσης στις κυπριακές και ελληνικές θέσεις, επεσήμανε όμως ότι η επιβολή κυρώσεων αποτελεί ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι του Ύπατου Αρμοστή.

Την ίδια ώρα η Τουρκία και η Γερμανία αντάλλαξαν την Τρίτη κατηγορίες μετά τη νηοψία που πραγματοποίησαν Γερμανοί στρατιώτες σε ένα τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στη Μεσόγειο, με το Βερολίνο να χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες της συμμάχου του στο ΝΑΤΟ αδικαιολόγητες και την Άγκυρα να λέει ότι η κίνηση αυτή ήταν παράνομη.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε χθες, Δευτέρα, επειδή γερμανικές δυνάμεις που ανήκουν στην επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ, που έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη, επιβιβάστηκαν και ερεύνησαν ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο το οποίο η ΕΕ θεώρησε ύποπτο για παράνομη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Η Άγκυρα δήλωσε πως το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξε πως η γερμανική ομάδα παραβίασε το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμενε να λάβει τουρκική άδεια προκειμένου να επιβιβαστεί στο Rosaline – A.

Αργότερα κάλεσε τους πρεσβευτές της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας στους οποίους υπέβαλε διαμαρτυρία.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας είναι αδικαιολόγητες.

«Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής Ειρήνη. Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η κίνηση «ήταν πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε πως η Άγκυρα εξετάζει μέτρα για την προστασία των τουρκικών εμπορικών πλοίων.

«Η κίνηση ήταν πλήρως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, ήταν λάθος», είπε ο Ακάρ. «Δυστυχώς, οι δηλώσεις των συμμάχων μας δεν αντανακλούν πλήρως την αλήθεια, ορισμένα γεγονότα διαστρεβλώνονται».

Αμφότερες οι χώρες – σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο στο φορτηγό πλοίο.

 

Κυρώσεις ζητούν οι ευρωβουλευτές

Η ομόθυμη καταδίκη των μονομερών τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά της παρουσίας Ερντογάν στα Βαρώσια συνέθεσε το κλίμα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ επανέλαβε τη στήριξη της Ένωσης στις κυπριακές και ελληνικές θέσεις, επεσήμανε όμως ότι η επιβολή κυρώσεων αποτελεί ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι του Ύπατου Αρμοστή.

«Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις προσπάθειές του για επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Η διασπορά της δυσπιστίας και η πρόκληση εντάσεων δεν βοηθούν κανέναν», δήλωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ.

Από την πλευρά τους, Ευρωβουλευτές της Κύπρου, της Ελλάδας και όχι μόνο ζήτησαν να σταματήσει η κατευναστική στάση των Βρυξελλών προς την Άγκυρα.

«Η Αμμόχωστος είναι η δικιά μου πόλη, είναι η πόλη που γεννήθηκα, είναι η πόλη των ονείρων μου. Είναι εκεί που χτίζαμε το μέλλον μας. Είναι η πόλη με τους 36 αιώνες ελληνικής και χριστιανικής ιστορίας και κανένας Ερντογάν, καμία Τουρκία δεν μπορεί πραγματικά να μας τη στερήσει. Όμως αυτή η πόλη που συζητάμε σήμερα, η Αμμόχωστος και τα Βαρώσια, είναι και μία ευρωπαϊκή πόλη. Είναι και δική σας πόλη. Και γι’ αυτό σας καλώ να υπερασπιστείτε τη δική μας ευρωπαϊκή πόλη, τους δικούς μας Ευρωπαίους μόνιμους κατοίκους και να υποχρεώσετε τον Ερντογάν να παραδώσει αυτήν την πόλη στους νόμιμους κατοίκους. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό το 2020 ο Ερντογάν και η Τουρκία να στερούν το αναφαίρετο δικαίωμά μου να επισκεφτώ τις πατρογονικές μου εστίες, το δικαίωμά μου να λειτουργήσω τις εκκλησίες μου και να προσκυνήσουμε τους τάφους των προγόνων μας», δήλωσε ο κ. Χριστοφόρου.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε: «Θυμάμαι τη μάνα μου να ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να επιστρέψουμε πίσω στο Βαρώσι, θεωρώντας ότι το διεθνές δίκαιο θα επικρατήσει. Την κορόιδευαν. Όπως η Τουρκία κοροϊδεύει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Όπως η Τουρκία συνεχίζει να κοροϊδεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και για να σταματήσει να κοροϊδεύει όλους μας η Τουρκία, θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της».

Ο Κώστας Μαυρίδης (S&D/ΔΗΚΟ) επεσήμανε απευθυνόμενος στον Ζοσέπ Μπορέλ: «Αρκετά με ψηφίσματα και ατζέντες. Ενόσω επιμένετε στην αποτυχημένη πολιτική του κατευνασμού στην πράξη, όσο και να το αρνείστε στα λόγια, είστε σε διάσταση με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με την πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι η ΕΕ δεν είναι μόνο εμπόριο όπλων και εμπόριο πραγμάτων με την Τουρκία. Το μέγιστο συμφέρον μας είναι οι αξίες μας».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ΕΛΚ/ΝΔ) υπογράμμισε αναφορικά με τις δηλώσεις Ερντογάν περί δύο κρατών πως «η ανοχή τέτοιων προκλητικών δηλώσεων αποτελεί νομιμοποίηση της κατοχής και άρα απώλεια ευρωπαϊκού εδάφους. Διότι η Κύπρος έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης (S&D/ΚΙΝΑΛ), ο οποίος έκανε λόγο για «μέρα ντροπής», στηλιτεύοντας το ότι δόθηκε ο λόγος στον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ιωάννη Λαγό, ανέφερε, επίσης απευθυνόμενος στον κ. Μπορέλ: «Ο Ερντογάν περιφρονεί το διεθνές δίκαιο κι εσείς στρουθοκαμηλίζετε. Αντί, κ. Μπορέλ, να εκφράσετε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη σας, πάρτε αποφάσεις που προστατεύουν την αξιοπρέπεια των λαών που εκπροσωπείτε. Είναι πλέον μονόδρομος οι κυρώσεις, είναι πλέον μονόδρομος να σταματήσει κάθε πώληση ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία».

«Αντί για διαρκή αντιπαράθεση, οι σχέσεις μας με την Τουρκία οφείλουν να διαμορφώνονται μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Όμως επ’ αυτού πρέπει επιτέλους η τουρκική πολιτική να αλλάξει σημαντικά», σημείωσε ο Γερμανός (ΕΛΚ/CDU) ευρωβουλευτής Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ.

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να αποτελέσουν κεντρικό θέμα συζήτησης κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.