Ευρωβαρόμετρο: Πρώτοι ως “απαισιόδοξοι” οι Έλληνες, τελευταίοι ως “Ευρωπαίοι”.

Ευρωβαρόμετρο: Πρώτοι ως “απαισιόδοξοι” οι Έλληνες, τελευταίοι ως “Ευρωπαίοι”.

Οι Έλληνες παραμένουν με διαφορά οι πλέον απαισιόδοξοι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ρεκόρ δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησής τους, σταθερά θετικοί έναντι του ευρώ αν και αισθάνονται λιγότερο Ευρωπαίοι απ` όλους τους Ευρωπαίους! Μικρή -αν και όχι αμελητέα για τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης- φαίνεται πως είναι η απήχηση του αφηγήματος περί “εξόδου από τα μνημόνια”, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο.

Οι απαντήσεις στην εξαμηνιαία έρευνα και ειδικά στο ερώτημα που αφορά την οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες, δείχνουν ότι το 14% των Ελλήνων προβλέπει βελτίωση, ενώ το 48% επιδείνωση. Πρόκειται για τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις στην Ευρωζώνη, όπου το 27% προβλέπει βελτίωση και το 23% επιδείνωση. Για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, το 98% των πολιτών τη χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή, μακράν το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος των θετικών απαντήσεων φτάνει το 48%.

Το ποιοτικό χαρακτηριστικό της έρευνας, που μοιάζει αξιοποιήσιμο πολιτικό από την κυβέρνηση, προκύπτει από την εκτίμηση για την πορεία της απασχόλησης του επόμενους 12 μήνες, καθώς το 14% βλέπει βελτίωση και το 46% επιδείνωση. Και ενώ το ποσοστό των πιο αισιόδοξων αυξήθηκε μόνο κατά 3 μονάδες, η μείωση του ποσοστού των απαισιόδοξων κατά 15 μονάδες, δείχνει πως το αφήγημα της κυβέρνησης για επικείμενη ανάκαμψη… δεν πάει στον βρόντο.

Αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση πείθει στον βαθμό που ίσως θα ήθελε, αφού σε ποσοστό 88% οι Έλληνες δηλώνουν πως δεν την εμπιστεύονται, αλλά η απουσία εμπιστοσύνης επεκτείνεται γενικά στο πολιτικό σύστημα, καθώς για το σύνολο των πολιτικών κομμάτων το 94% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνει πως δεν τα εμπιστεύεται.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες είναι κατά σειρά τα εξής: Η ανεργία (49% των ερωτηθέντων), η κατάσταση της οικονομίας (44%), η μετανάστευση (37%), η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (35%), και το δημόσιο χρέος 30%.

Σε ό,τι αφορά τη στάση τους έναντι της Ευρώπης, τα συναισθήματα των Ελλήνων, όπως καταγράφονται στο ευρωβαρόμετρο μοιάζουν… αντιφατικά.

Η προσήλωση των Ελλήνων στο κοινό νόμισμα, στο ευρώ παραμένει υψηλή (66%) και πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά μόλις το 22% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το 76% απάντησε αρνητικά. Ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος ήταν 42% και 48%.

Την εικόνα της Ε.Ε., το 23% των Ελλήνων την χαρακτηρίζει θετική και το 60% αρνητική.  Ωστόσο  στην ερώτηση εάν είναι καλύτερα εκτός ΕΕ το 35% απάντησε καταφατικά, ενώ το 59% θεωρεί ότι είναι καλύτερα για τη χώρα να παραμείνει μέλος της Ευρώπης.

Το σίγουρο είναι πως με 48%, καταγράφουμε το χαμηλότερο ποσοστό και βρισκόμαστε στην τελευταία θέση, όσον αφορά το πόσο Ευρωπαίοι αισθανόμαστε…