ΕΣΘ για πλημμύρες: Oι πολίτες της Θεσσαλονίκης γίνονται θύματα ενός μηχανισμού που υπολειτουργεί

ΕΣΘ για πλημμύρες: Oι πολίτες της Θεσσαλονίκης γίνονται θύματα ενός μηχανισμού που υπολειτουργεί

Πυρά κατά του κρατικού μηχανισμού εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τον οποίο και κατηγορεί για την έλλειψη υποδομών που θα μπορούσαν εν πολλοίς να αποτρέψουν τις καταστροφές που άφησε πίσω της η θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, “επανειλημμένα οι έμποροι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αυτής της πόλης, κάνουν απολογισμό ζημιών που έχουν υποστεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, για τις οποίες, αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες υποδομές, θα αποτρέπονταν οι εικόνες που είδαμε χθες στη Θεσσαλονίκη” και καλεί τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα σε έργα υποδομών και σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, ώστε να μην αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις μελλοντικά

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης:

“Για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της γίνονται θύματα ενός μηχανισμού που υπολειτουργεί και αδυνατεί να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις.

Επανειλημμένα οι έμποροι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αυτής της πόλης, κάνουν απολογισμό ζημιών που έχουν υποστεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, για τις οποίες, αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες υποδομές, θα αποτρέπονταν οι εικόνες που είδαμε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Φρεάτια βουλωμένα σε κάποια σημεία της πόλης, πλημμυρισμένες επιχειρήσεις και υπόγεια, κατεστραμμένα εμπορεύματα, σκουπίδια σκορπισμένα, διακοπή νερού, διακοπή ρεύματος, κίνδυνος δημόσιας υγείας, κίνδυνος απώλειας ζωών!

Με τη φύση δεν μπορεί κανείς να τα βάλει. Αυτό όμως που μπορεί και επιβάλλεται να κάνει η πολιτεία, είναι να επενδύει μέρος των εισφορών που με μεγάλη δυσκολία καταθέτουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες στο κράτος, για το αυτονόητο, για να έχουν τη στοιχειώδη προστασία που δικαιούνται.

Από την άλλη, επιβάλλεται επίσης ο κάθε πολίτης να λειτουργεί με συναίσθηση του κοινού συμφέροντος και να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αποφυγή τέτοιων εξελίξεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, πολλές φορές στο παρελθόν, έχει καλέσει τους συναδέλφους εμπόρους να διατηρούν, όσο είναι αυτό δυνατόν, καθαρά τα πεζοδρόμια και τα φρεάτια που βρίσκονται πλησίον τους.

Η κύρια ευθύνη, όμως, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας, ανήκει στους αρμόδιους Φορείς και στο Κράτος.

Καλούμε όλους τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα σε έργα υποδομών και σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, ώστε να μην χρειαστεί να δούμε ξανά τέτοιες καταστάσεις, γιατί Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ…”.