Ερωτηματικό ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψει η Γερμανία στην Ελλάδα

Ερωτηματικό ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψει η Γερμανία στην Ελλάδα

Με την ανταλλαγή των σχετικών επιστολών ανάμεσα στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, και τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, ολοκληρώθηκαν και επίσημα οι τεχνικές λεπτομέρειες της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας για το προσφυγικό

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η «Διοικητική Διευθέτηση» όπως ονομάζεται, περιγράφει καταλεπτώς τον τρόπο με τον οποίο πρόσφυγες που βρίσκονται στη Γερμανία θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως και το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί οι επανενώσεις προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα με τις οικογένειες τους στην Γερμανία.

Ωστόσο,  αυτό παραλείπεται να αναφερθεί είναι ίσως το σημαντικότερο σκέλος της συμφωνίας, δηλαδή ο ακριβής αριθμός προσφύγων που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Όλες οι μέχρι τώρα αναφορές των ελληνικών αρχών, όσο και του ίδιου του κ Βίτσα, κάνουν λόγο για λίγες δεκάδες ανθρώπων, κρίνοντας απο τα υπάρχοντα στατιστικά.

Ωστόσο η δέσμευση του υπουργού για αποσυμφόρηση των νησιών μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη φαίνεται πως εξανεμίζεται καθώς ήδη ζουν στα νησιά 18.395 άτομα, ενώ πριν από ένα μήνα ήταν στις 17.773. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 10 μέρες έφτασαν στα νησιά 1.322 άτομα και μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 455 και μόνο 20(!) επιστροφές. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι έχουν κάνει συμφωνίες με ξενοδοχεία στα Γρεβενά και αντίστοιχα στη Βόλβη θα επαναλειτουργήσει μία κλειστή δομή.

Σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι ότι αποφασίστηκαν ειδικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσον αφορά την Ελλάδα και συγκεκριμένα την εγκατάσταση του προσωπικού της EASO και του προσωπικού του Frontex. Η Γερμανία δεσμεύεται να στείλει 55 εμπειρογνώμονες μέσω της EASO για να βοηθήσει στη διαδικασία ασύλου και θα παράσχει 15 διερμηνείς σε γλώσσες που θα καθορίζονται από την ελληνική υπηρεσία ασύλου σε περίπτωση που οι διερμηνείς αυτοί δεν μπορούν να παρέχονται από την EASO.

Επιστροφές σε Ελλάδα
Συγκεκριμένα, η Γερμανία έχει δικαίωμα να επιστρέφει στην Ελλάδα όσα άτομα έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια ελέγχου στα σύνορα μεταξύ της Γερμανίας και της Αυστρίας και δεν είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Για τα άτομα αυτά θα γίνεται έλεγχος στο σύστημα Eurodac και θα επιβεβαιώνεται αν έχουν ζητήσει διεθνή προστασία από την 1η Ιουλίου του 2018 στην Ελλάδα.

Η γερμανική πλευρά μετά τον έλεγχο θα μπορεί να επιστρέψει το άτομο μόνο αεροπορικώς στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η επιστροφή δεν πρέπει να ξεκινήσει σε λιγότερο από 48 ώρες μετά τη σύλληψη των προσφύγων στα σύνορα, εκτός εάν η ελληνική πλευρά αρνηθεί την επιστροφή εντός έξι ωρών. Εάν η ελληνική πλευρά αποδείξει εντός επτά ημερών από την επανεισαγωγή του ατόμου ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, η γερμανική θα επανεισάγει το άτομο χωρίς καθυστέρηση.

Επανενώσεις οικογενειών στη Γερμανία
Σύμφωνα με την κοινή διευθέτηση Γερμανίας-Ελλάδας, μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί οι ήδη 2.000 εγκεκριμένες οικογενειακές επανενώσεις που έχουν γίνει αποδεκτές πριν από την 1η Αυγούστου του 2018. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρώσει την εξέταση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν πριν από την 1η Αυγούστου και δεν έχουν ακόμη εξεταστεί εντός δύο μηνών από την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών βάσει αυτής της διοικητικής ρύθμισης. Ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρονται από την Ελλάδα στη Γερμανία περιορίζεται σε 600 άτομα το μήνα.

«Παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο του 2016 τα σύνορά μας είναι κλειστά, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί παρά να είναι -με βάση βέβαια τα στατιστικά δεδομένα και τους υπολογισμούς που έχουμε- λίγες δεκάδες ή ελάχιστες εκατοντάδες. Το δεύτερο σημείο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 επανενώσεις οικογενειών, 2.000 φυσικά δηλαδή πρόσωπα, τα οποία έχει δεχθεί η Γερμανία αλλά έχει “παγώσει” η μεταφορά τους. Αυτό, με αυτή τη συμφωνία, από τη μια μεριά απελευθερώνεται και από την άλλη μεριά 2.000 άνθρωποι, μέχρι το τέλος του 2018, θα πρέπει να πάνε και να ενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Για τους υπόλοιπους που έχουν υποβάλει αιτήσεις επανενώσεων θα επανεξεταστούν εντός του επόμενου διμήνου», δήλωσε χθες ο Δημήτρης Βίτσας.

Την ίδια στιγμή, μικροένταση επικράτησε χθες το βράδυ στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. όταν ένας κρατούμενος άρπαξε έναν πυροσβεστήρα και άρχισε να ρίχνει αφρό στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε η παρέμβαση αρκετών αστυνομικών που βρίσκονταν στο κτίριο για να ακινητοποιήσουν τον κρατούμενο που προκάλεσε την ένταση. Η αιτία για να βγει εκτός εαυτού ο κρατούμενος ήταν επειδή δεν του επετράπη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο προαυλισμός.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμειναν στο σημείο αρκετοί αστυνομικοί υπό τον φόβο να δημιουργηθεί κάποια νέα ένταση.